Belföld

Falus: Tüntetni mentem, nem fagyizni

A baloldal főpolgármester-jelöltje cáfolta a hvg.hu állítását, amely szerint csak ott ragadt volna az Ökotárs melletti tüntetésen: "Tudatosan mentem" az Ökotárs Alapítvány irodája elé, hogy kifejezzem szolidaritásomat – írja közleményében.

Az Ökotárs Alapítvány belvárosi irodája előtt azután kezdődött tüntetés, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt házkutatást tartottak az irodájukban.

Felháborodását fejezte ki

A házkutatás hírére több civil csoport szervezésében tüntetés kezdődött az Ökotárs Szerb utcai irodája előtt.

“Ma kora este ott voltam az Ökotárs Alapítvány irodája előtt” – írja Falus Ferenc. “Tudatosan mentem oda, hogy kifejezzem a szolidaritásom és hogy elmondjam, ha főpolgármesternek választanak, én a civil szervezeteket támogatni, nem zaklatni fogom.”

 
Fotó: MTI 

Szerinte több, a helyszínről tudósító újságírónak is nyilatkozott és fejezte ki felháborodását “a civilek ellen folyó kormányzati hadjárat miatt.” A hvg.hu újságírója is nyilvánvalóan láthatta, hogy nem az unokáival fagyizó nagypapaként (az unokáim nem is voltak jelen) voltam ott, rólam szóló beszámolója mégis ezt a hamis képet sugallja – zárja közleményét a főpolgármester-jelölt.

Félreértették a viccet

Az Együtt sajtófőnöke később a hvg.hu-val azt közölte, Falus Ferenc viccnek szánta a fagylaltozásáról szóló kijelentést, valójában szándékosan ment el a Szerb utcába, az Ökotárs irodájához – írja az MTI.

A közlemény után nem sokkal Facebook-oldalán is kommentálta a történteket. “Gyomorforgatónak tartom azokat a putyini módszereket, amelyekkel félelmet keltő módon, komoly rendőri erővel megrohamozzák az Ökotárs Alapítvány irodáit” – írta Falus Ferenc

Megszállták a rendőrök az irodákat

Hétfőn tucatnyi rendőr és nyomozó szállta meg a civilek irodáját. Az Ökotárs és a DemNet alapítványokhoz vonultak ki. A kormány által baloldali szervezeteknek minősített szervezetekkel kapcsolatos adatokra voltak kíváncsiak.

A két alapítvány felel a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek szétosztásáért. Lázár János már áprilisban jelezte, azt akarják, hogy a kormány ossza ki ezeket a pénzeket. A mostani rendőrségi akció azután kezdődött, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentette a szervezeteket, mert jogosulatlanul nyújtottak áthidaló kölcsönöket EU-s projektekhez.

Az Ökotárs irodája előtt hatkor tüntetés kezdődött, mint a szervezők írják, a kormányzati támadások ellen tiltakoznak. A demonstráción több százan vettek részt.A helyszínről Benyó Rita jelentkezett. Elmondta, hogy a szervezetnél úgy tudják, hogy Móra Veronikát nem rendőri intézkedés alá vonták, hanem hazavitték azért, hogy a laptopját átadja.

Este a tüntetők átvonultak a DemNet Apáczai Csere János utcai irodájának közelébe, majd Bacsó Péter A tanú című filmjét vetítették egy ház falára.

AzÁtlátszó birtokába került lefoglalási jegyzőkönyv, és az Ökotárs és a Demnet illetékesei szerint annak a 13 civil szervezetnek adataira voltak kíváncsiak a rendőrök, melyek a Miniszterelnökség által összeállított listán szerepeltek. Ezek azok a szervezetek, melyeket a Norvég Civil Alap támogat, és amelyek a kormány szerint baloldali kötődésűek. A listát május végén közölte a 444.hu.

Olvasói sztorik