Belföld

Az MSZP kíváncsi Orbán haditervére

A párt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását kezdeményezi Kósa Lajosnál, a testület fideszes elnökénél.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke, a szocialisták frakcióvezető-helyettese keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ülésen tájékoztatást várnak a kormánytól a múlt heti walesi NATO-csúcstalálkozón képviselt magyar álláspontról és a meghozott döntésekről.

Közölte, a találkozó óta tett nyilatkozatok nem hagynak kétséget afelől, hogy a csúcstalálkozón meghozott döntések a magyar honvédelmi politikára és a Magyar Honvédségre is jelentős kihatással lesznek.

Harangozó Tamás hangsúlyozta, az MSZP elengedhetetlennek tartja, hogy az Országgyűlés szakbizottsága mélyrehatóan és alaposan tájékozódjon a következő időszak védelempolitikai kérdéseit alapvetően meghatározó döntésekről, és az azokban képviselt magyar álláspontról.

Demeter Márta, az MSZP országgyűlési képviselője már csütörtökön jelezte, elvárják, hogy a NATO-csúcs után a honvédelmi bizottság ülésén haladéktalanul adjanak tájékoztatást az illetékes miniszterek arról, milyen felajánlásokat tett Magyarország a csúcson.

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcs után magyar újságírókkal azt közölte, hogy jelentősen növelik Magyarország és Közép-Európa katonai biztonságát a walesi Newportban csütörtökön és pénteken tartott csúcstalálkozó döntései. Beszámolt többek között arról, hogy Magyarország, csakúgy, mint a szövetség többi állama, növelni fogja katonai kiadásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik