Belföld

Jön a börtönrádió

Rács FM. „Jogában áll hallgatni. Minket.” Ezt a nevet és szlogent választották az elítéltek – írja a VS.hu.

A műsorrács alakulóban, a stúdió egyelőre a könyvtárban kapott helyet. A cél, hogy a rabok aktív közreműködésével olyan belső információs fórum jöjjön létre, amely segíti a fegyintézeti életet és a szabadulás utáni visszailleszkedést. A Rács FM október elején a Váci Fegyház és Börtönben indul, de siker esetén akár bővülhet is a hálózat. Kezdetben napi kétórás lesz az adás, ami a tévén keresztül lesz fogható. Hogy hányan hallgatják, az függ attól, kinél a távirányító, “a cellákban nincs demokrácia”.

A még 11 hónapig főszerkesztő P. Tamást ugyan választották, de volt is szakmai múltja, igaz kalózrádiós („a kilencvenes években volt, már elévült”). Szerinte a rádió behozhatatlan előnye, hogy a célcsoport ismert, pontosan tudják, mit adjanak. Az egyik leglelkesebb rádiós egy egykori segédszínész, aki azért rabolt, mert élettársa végstádiumos leukémiás volt. Thaiföldön az élet meghosszabbítását ígérték 16 millió forintért, de neki csak 9 milliója volt. „Hétmillió rengeteg. Nem sokat gondolkoztam, vettem egy pisztolyt. A második takarékszövetkezet után kaptak el a rendőrök. Pedig a pénz épp összegyűlt.”

Hajdú Judit klinikai szakpszichológus és Braun Zsolt, a Rádió C és a BBC egykori munkatársa problémamentesnek nevezi a munkát a váci rabokkal. Az önkéntes segítők elképzelései szerint, ha itt beválik a modell, akkor az egri, a tököli és a balassagyarmati börtönben is elindítanák a műhelyfoglalkozásokat. Angliában már 112 börtönben szól rádió, a svéd  fiatalkorú elítéltek pedig készítenek olyan adást, amely csak a szabad világban fogható. „Az angolok húsz éve csinálják, ezért rendszeres kapcsolatban vagyunk velük” – mondja Hajdú Judit. A rádió kezdeményezői között van Kerényi György, a VS.hu volt főszerkesztője is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik