Belföld

Bejegyezték a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot

Így alig 16 percük lett volna rá, hogy összegyűjtsék az önkormányzati választásokon való induláshoz szükséges aláírásokat.

Bejegyezték a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) – adta hírül hétfőn Facebook-oldalán a szervezet. A bejegyzés szerint 16 perccel az előtt kapta meg a párt az értesítést a bejegyzésről, hogy lejárt az idő, amely az önkormányzati választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtésére áll rendelkezésre.

Mindezt bejegyzésükben – csatolva a végzést – a következőképpen kommentálták: “na, hurrá, végre bejegyeztek minket. Szerencsére pont időben, hiszen ma 4-ig lehet még aláírásokat gyűjteni az önkormányzati választásra. 16 perc alatt simán összegyűjtjük!”

A Kúria még június 24-én döntött arról felülvizsgálati kérelem nyomán, hogy nincs törvényes akadálya az MKKP bejegyzésének. Ugyanis, az indoklás szerint a humor és szatíra mégoly erőteljes alkalmazása sem lehet ezt kizáró ok, figyelemmel a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapelvére.

Ezzel a Kúria hatályon kívül helyezte a bejegyzési kérelem elutasításáról szóló jogerős végzést és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította azzal, hogy a bejegyzésnek nincs törvényes akadálya.

Az első fokú bíróság korábban azt állapította meg, hogy a párt elnevezése nem felel meg a névvalódisági és névszabatossági követelményeknek, “viccpártként” a meghirdetett célok komolytalanok, nem felelnek meg a párttörvény preambulumában rögzített általános követelményeknek.

Az MKKP fellebbezett a döntés ellen, de a másodfokú bíróság helybenhagyta az elutasító végzést, annak indokait pedig helytállónak minősítette. Az MKKP ezt követően fordult a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel, amelyben kérte a jogerős végzés hatályon kívül helyezését és a bejegyzés elrendelését.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik