Belföld

Megrongálták a holokauszt-emlékművet

Eltűnt a Duna-parti cipők szoborkompozíció több darabja.

Ellopták a Cipők a Duna-parton című szoborcsoport néhány darabját – írja a gépnarancs.hu. A lap újságírói a hozzájuk eljuttatott információ alapján szemügyre vették az emlékművet, és meggyőződtek róla, hogy valóban legalább hat cipő eltűnt a holokauszt borzalmaira emlékeztető szoborcsoportból.

„Gyermekkorom rémületes érzései közé tartozott a Duna-parton meggyilkolt emberek története. Ezt az érzést mind a mai napig fel tudom idézni magamban. Ezért bír különösen nagy jelentőséggel számomra, hogy Pauer Gyula barátommal való közös elképzelésünk alapján megvalósulhatott ez az emlékmű, amely szülővárosunk emlékezetének e gyötrő és elfojtott darabját emeli ki a homályból, bizonyosságot téve arról, hogy Budapest nem adja meg magát a felejtésnek, és szembe mer nézni múltjával” – írja a szoborcsoportról Can Togay rendező, és az egyik alkotó Pauer Gyula (a másik alkotó) honlapján.

A gepnarancs.hu munkatársai által készített fotókon jól látható, hogy több cipő is hiányzik; a masszívan rögzített lábbelik eltávolítása nem lehetett egyszerű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik