Belföld

A volt kínai piacra vinné a múzeumokat az LMP

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2014. 09. 07. 13:42

Az LMP azt javasolja, hogy a volt józsefvárosi piac területén valósítsák meg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet – jelentette be a párt főpolgármester-jelöltje és a VIII. kerületi polgármesterjelölt.

A volt józsefvárosi piac előtt tartott sajtótájékoztatón Csárdi Antal, főpolgármester-jelölt arról beszélt: a belvárost karéjszerűen fogják körbe a volt józsefvárosi piachoz hasonló barnamezős területek, ahol az ingatlanok értéke is alacsonyabb, és mindenképpen megoldást kell találni ezek hasznosítására.

E területeket rehabilitálni kell, így javulna a közbiztonság, és nőne az ingatlanok értéke is. Az LMP budapesti programja külön fejezetben foglalkozik ezzel a kérdéssel – tette hozzá Csárdi Antal.

Jakabfy Tamás, a VIII. kerületi polgármesterjelölt szerint a régi józsefvárosi pályaudvar, későbbi piac területe 26 hektár “elsőrangú fejlesztési terület”, amely tökéletes egy nagyobb állami beruházásra. Emlékeztetett arra: a terület egy részén épül a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza, az Orczy térnél pedig rockmúzeum létesül.

Mint mondta, a javaslatuk az, hogy a Városliget helyett a régi józsefvárosi pályaudvar területén épüljön meg a múzeumi negyed. Kifejtette: véleményük szerint a Városliget csúcsidőben már most is túlzsúfolt, rossz politikának tartják, hogy ezt tovább növeljék újabb építkezésekkel és turistákat vonzó létesítményekkel.

Jakabfy Tamás szerint ugyanakkor a belvároshoz legközelebbi, legjobb elhelyezkedésű józsefvárosi fejlesztési területre – a főépítészi iroda véleménye szerint is – be lehetne illeszteni a múzeumi negyed összes intézményét, ami javítaná a környező lepusztult részek fejlesztési lehetőségeit is.

A politikus elmondása szerint 2013 decembere óta minden testületi ülésre előterjesztést nyújtott be, hogy a kerület kezdjen tárgyalásokat a kormánybiztos hivatalával arról, hogy a múzeumi negyed a józsefvárosi pályaudvar területére kerüljön, ezt azonban a kerület fideszes polgármestere, Kocsis Máté egyszer sem szerepeltette a meghívóban.

Jakabfy Tamás közölte azt is, hogy a városligeti múzeumi negyedről szóló törvényt mások mellett Vas Imre, a kerület fideszes országgyűlési képviselője nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az LMP polgármesterjelöltje szerint a két kormánypárti politikus ebben az ügyben nem a kerület érdekeit nézi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.