Belföld

A Jobbiknak nem tetszik a NATO-tagság

Az ellenzéki párt szerint valójában az veszélyezteti Magyarország biztonságát.

A Jobbikélesen elítéli a walesi NATO-csúcson elfogadott, az Oroszországgal való feszültséget élező döntéseket, és arra szólítja fel a kormányt, vegye revízió alá Magyarország tagságát a katonai szervezetben. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes közleménye szerint “a csúcstalálkozón meghozott döntések súlyosan szembemennek azokkal a lassú enyhülési folyamatokkal, amelyek a minszki tárgyalásokkal és az ukrajnai fegyverszünettel körvonalazódni látszottak”.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor “súlyos történelmi hibát” követ el, amikor a NATO védelmében bízva Magyarországot egy olyan nagyhatalmi konfliktus részesévé teszi, melynek frontvonala éppen az ország határainál húzódik. A kormányfő üggyel kapcsolatos nyilatkozatai a magyar érdekek szolgálata helyett az agresszív nyugati politika, azon belül is az amerikai geopolitikai célkitűzések kiszolgálását tükrözik – tudatta.

A jobbikos képviselő úgy értékeli, hogy a magyar történelem tanulsága, hogy a nyugat még egyszer sem védte meg Magyarországot semmilyen konfliktus során. Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcs után magyar újságírókkal azt közölte, hogy jelentősen növelik Magyarország és Közép-Európa katonai biztonságát a csúcstalálkozó döntései. “Igazolva látom a magyar népnek azt a döntését, amikor népszavazással a NATO-csatlakozás mellett döntött” – jelentette ki Orbán Viktor. Leszögezte, hogy “Magyarország biztonságát csak és kizárólag a NATO keretein belül tudjuk garantálni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik