Belföld

Hétgyermekes családot akarnak kilakoltatni Kőbányán

Szeptember 4-ére tűzte ki a Kőbányai Önkormányzat egy hétgyermekes család kilakoltatását a Noszlopy utcában anélkül, hogy elhelyezést biztosított volna számukra – állítja a Város Mindenkié, amely élőláncot szervez a család védelmére.

A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan és szövetséges aktivistái, és a csoport szimpatizánsai 25 fős élőlánccal akadályozzák a kilakoltatás végrehajtását. Az élőlánc résztvevői arra kérik a Kőbányai Önkormányzatot, hogy függessze fel a kilakoltatást, és nyújtson érdemi segítséget a családnak annak érdekében, hogy biztosítani tudják a lakhatásukat.

A civilszervezet idén május óta dolgozik együtt 6 családdal, akik a rossz állapotú, vizesedő, penészedő lakásokban élnek. Az építmények kiürítése hónapok óta zajlik. Az itt élő családok egy részének felajánlottak cserelakást, három családnak azonban a hosszas tárgyalások ellenére sem kínált fel ilyen lehetőséget az önkormányzat, noha ma Kőbányán összesen 319 önkormányzati bérlakás áll üresen.

Fotó: Neményi Márton

A szeptember 4-re kitűzött kilakoltatás a három család közül egy hétgyermekes családot érint, akiknek a határozott idejű szerződését a lejárat után az önkormányzat nem hosszabbította meg, így jogcím nélkülivé váltak. A család 90 napos halasztási kérelmet nyújtott be a végrehajtóhoz, amelyet azonban válaszra sem méltattak. Noha az a másfélszobás lakás sem nyújt megfelelő körülményeket a családnak, amelyben jelenleg laknak, a kilakoltatással még ennél is rosszabb helyzetbe kerülnének, hiszen nincs hová menniük, így a gyermekeket az állami gondoskodásba vétel is veszélyezteti. A másik két érintett család is megkapta már az értesítést a végrehajtótól a kiürítésre, bár ezek pontos időpontja még nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik