Belföld

Simicskának meg kell szorítania a nadrágszíjat

A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír TV-nél több magazinműsor megszűnik, a Magyar Nemzet pedig októbertől drasztikusan drágul – írja a Népszabadság.

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője hétfőn a lap címoldalán jelentette be, hogy a nyomtatott lapok piacán tartósan érzékelhető egyre kedvezőtlenebb körülmények miatt kénytelenek megemelni a lap árát. Az áruspéldányok ára októbertől a jelenlegi 145 helyett 195 forint lesz.

Megszűnnek műsorok

A Magyar Nemzet szerkesztőségében az a hír járta, hogy a tulajdonosok részéről fontolóra vették a lap oldalszámának csökkentését, a print- és a legalább harmincfős online-szerkesztőség összevonását. A Hír TV-nél szeptembertől több műsor megszűnik, köztük a csaknem 150 adást megélt Retrográd, leállítanak, szüneteltetnek legalább hat politikai, kulturális, gazdasági jellegű műsort – derül ki a Népszabadságból.

Nemzet és a Hír TV először a reklámadó bevezetésekor ment szembe a kormány akaratával. Az RTL Klubon kívül a reklámadó egyik nagy vesztese ugyanis a Hír TV, amelynek számítások szerint idén hozzávetőlegesen 400 millió pluszadót kell fizetnie. Összehasonlításként: a Hír TV 2013-as adózott eredménye 534 millió forint volt, a Magyar Nemzeté 712 millió.

Seszták bekavarhatott

Simicska Lajos kegyvesztését jelezheti Orbán Viktornál, hogy a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (aki épp Simicska emberét, Németh Lászlónét váltotta a poszton) július elején az összes, a minisztérium alá tartozó állami irányítású cégnél azonnali hatállyal megtiltott minden szerződéskötést, és teljes átvilágítást rendelt el a társaságoknál.

Nem csoda, hogy a napilap a fejlesztési miniszter távozását is követelte, miután a Népszabadság megírta, hogy Seszták véthetett az ügyvédek etikai szabályzata ellen azzal, hogy ügyvédként ellenjegyzett olyan cégpapírokat, amelyeken ő maga is aláíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik