Belföld

Jöhet az állami rezsicsökkentés

Bürokrácialebontó csomagról beszélt Lázár János az MTI-nek adott interjújában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a közigazgatás átalakításában még bőven van tennivaló, jóval hatékonyabb államapparátusra van szükség. Szerinte elsősorban fejben kell változnia az államapparátusnak, mert az állam még mindig hajlamos arra, hogy uralkodjon az emberek felett ahelyett, hogy szolgálná őket.

Lázár elmondta, hogy a kormány jövőre elindítja az Államreform 2 programot, aminek célja, hogy „jóval kevesebb hülye szabály, kevesebb bürokrácia” legyen. A program egyik fő eleme az „állami rezsicsökkentés”, ami arról szól, hogy az összes állami szolgáltatás díját jelentősen csökkentsék, egy részüket ingyenessé tegyék.

„Az állam legyen olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb, hagyja békén az embereket és ne keserítse meg az életüket” – közölte a miniszter. Fontosnak nevezte azt is, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban legyen szélessávú internet, melynek segítségével az emberek közügyeiket intézhetik.

Vérengzés a közigazgatásban – Szent Bertalan-hetek jönnek?

Amikor a Medgyessy-kormány a hatalomváltás után a saját embereit kezdte a fontosabb pozíciókba ültetni, s egyben elbocsátásokat szorgalmazott a köztisztviselők között, Pokorni Zoltán így kommentált: „A magyar közigazgatás Szent Bertalan-éjszakáját éljük”.

A legendásan versenyképtelen (visszahúzó, lelassító, túlkomplikált, korrupcióval és korrupciós lehetőségekkel terhelt) állami bürokrácia leépítése és a rendszerváltás utáni kormányok kapcsolata kicsit olyan, mint a magyar fociválogatott edzői és a nemzetközi versenyekre jutásé: mindegyik megígéri, hogy megcsinálja, de mind kudarcot vall.

Orbán Viktor a kormánytagok kinevezésekor elmondta: „ A versenyképes magyar gazdasághoz versenyképes, jól szervezett újmagyar állam kell.” Ezzel csak egyetérteni lehet.

De Magyarország mindenféle versenyképességi listán egyre hátrébb csúszik, az állam minden átszervezés dacára egyre kevésbé hatékonyan látja el feladatát (sok helyen el sem látja). Csak egy példa (innen): „hazánk sajnos, jó példa a működési zavarokkal, nem hatékonyan, diszfunkciókkal és kevéssé finanszírozott önkormányzati rendszerre és egyúttal a központi kormányzat és az önkormányzatok közötti konfliktusokra”. 
Vagy egy másik: az International Institute for Marketing Development által kiadott „World Competitiveness Yearbook” kiadvány majd’ 300 szempont szerint 49 ország államait rangsorolja aszerint, hogy mennyire képesek megfelelő üzleti környezetet biztosítani a vállalkozásoknak. 2007-ben még a 35-ek voltunk, 2011-ben pedig a 47-ek…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik