Belföld

Gyanús kölcsönöket talált a Kehi a Norvég alapoknál

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzésekor kiderült, hogy az egyik szervezet engedély nélkül hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak – értesült a Magyar Nemzet.

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) vizsgálatának keretében – írja a Magyar Nemzet. Információik szerint az érintett civilszervezetek tevékenységének ellenőrzése során ugyanis felvetődött annak a gyanúja, hogy az egyik szervezet 2008 óta 17 egyesület és alapítvány részére összesen 29 esetben nyújtott rövid határidőre „visszatérítendő támogatást”.

A Kehi rendelkezésére álló adatok szerint ezek azonban valójában pénzkölcsönök lehettek, amelyek során az érintett szervezet csaknem százmillió forint hitelt nyújtott a civilszervezeteknek, amelyek azt később kamatokkal fizették vissza. Az ilyen jellegű tevékenység viszont üzletszerű pénzügyi szolgáltatásnak minősül, amelyet kizárólag engedéllyel lehet végezni. Ha a gyanú bebizonyosodik, akkor a tett akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik