Belföld

Tömegével kelnek útra a borsodi romák

Elkezdődött a Miskolc környéki romák kivándorlásának második hulláma, de ezúttal nem Kanada az úti cél.

Csak Manchesterben több száz Miskolc környéki roma van kint, Londonon kívül Nottinghamben is elég sokan élnek már – írja az Index. Manchesterben van egy rész, amit a magyar romák is csak cigány utcának hívnak. Innen sokan inkább elmennének, mert – mint ahogy ők maguk mondják – „már túl sok a cigány”.

Angliában is gettósodnak

Az elején a viszonylag jobb helyzetűek mennek kik, azután jönnek a szegényebb rokonok. Durst Judit, az egyik londoni egyetemen dolgozó antropológus szerint a roma migráció informális networkök, rokonsági hálózat révén működik, és Angliában is azonnali gettósodás figyelhető meg, gyakorlatilag nincs semmi keveredés az ottani többségi társadalommal.

A kivándorlók angolokkal alig érintkeznek, pakisztáni vállalkozókkal viszont kifejezetten jó a viszonyuk. Vannak megszervezett házasságok is: a megszervezett házasságokig.

Bár a brit sajtó 200 ezer roma bevándorlóval riogat, az antropológus szerint legfeljebb pár tízezer roma lehet kint összesen a volt szocialista országokból. A magyaroknál jóval többen lehetnek a romániaiak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik