Belföld

A Fidesz nem akarja Matolcsy meghallgatását

A Magyar Nemzeti Bank költései miatt hívná össze az ellenzék a költségvetési bizottságot.

Az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását, miután a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank nagymértékű költéseiről szóló hírek láttak napvilágot. A testület a jövő hétfőre összehívott ülésen meghallgatná Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét, valamint a jegybank hónapok óta nem működő felügyelőbizottságát is. A jegybank alapvető tevékenységéhez nem kapcsolódó, közpénzből megvalósított befektetéseiről és azok hatásairól akarnak tájékozódni. Az MSZP az ülésen állami számvevőszéki vizsgálatot is kezdeményezne.

Az MNB az elmúlt hetekben több mint kétszázmilliárd forintot, a teljes magyar felsőoktatás költségvetésénél nagyobb összeget adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, tizennyolc milliárdért, a piaci ár felett megvásárolta a budapesti Eiffel Palace-t és egyéb nagy értékű ingatlanokat is vett.

Az Országgyűlés Fidesz-frakciója közleményt adott ki, ami szerint törvénytelen a költségvetési bizottság összehívása, mert a pénzügyek és számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak. A költségvetési bizottság a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti, mert annak mandátuma már megszűnt – írja a frakció. „Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasoljuk a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz” – közölték a fideszes politikusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik