Belföld

Felzúgnak a szirénák a fővárosban

Ma délelőtt 11 órakor tartják a gyógyszergyárak környékén telepített riasztó-tájékoztató rendszer szirénapróbáját.

Kapcsolódó cikkek

Budapesten három veszélyes üzem – Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt. – környezetében 52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot telepítettek, a riasztható lakosok száma megközelíti a 190 ezret. A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el, ezeket a szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak csökkentett üzemidejű próbát tartanak.

Az igazgatóság hangsúlyozta: valós veszélyhelyzetben a szirénarendszeren sugárzott szövegben nem szerepel a “Figyelem, ez próba” kifejezés.

A katasztrófavédelem vegyvédelmi riasztórendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe. A meteorológiai, vegyi monitoring és lakossági riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedéséről is szolgáltat információkat.

Készülnek – hogy áll a magyar haderő?

Míg nálunk a szirénákat és riasztórendszereket ellenőrizzük, addig nyáron Lettországban lement egy hatalmas NATO-hadgyakorlat, és a katonai szövetség támaszpontokat hoz létre balti, a lengyel és román területeken.

Hogy áll a magyar haderő?

-1990-ben még 120 ezres hadseregünk volt bőséges fegyverzettel, mára 26 ezer alatt jár az összlétszám.

– A haderőreformokból rendre a létszámcsökkentés valósult meg, a fejlesztés-korszerűsítés elmaradt.

– Egy akkora határszakasznak védelmére, mint az ukrán-magyar, százezres állományra lenne szükség.

– Ma a Magyar Honvédségben 3-4000 ténylegesen hadra fogható ember van.

– A Fidesz 2010-es kormányprogramjának honvédégre vonatkozó része: „„A nemzeti ügyek kormánya a honvédelemben, a környezetvédelemben és a kulturális értékek védelmében érvényre juttatja a nemzeti egység akaratát, és helyreállítja a közjó primátusát” 2014-es kormányprogram nem készült.

– Az MH fejnehéz, a 3-4000 ezres harcoló állományon ül egy 13 ezres vízfej, aminek csökkentése (egy 2011-es 1000-es mennyiségen kívül) nincs napirenden.

– Az Állami Számvevőszék a NATO-csatlakozásunk 10. évfordulóján így foglalta össze az MH helyzetét: „a haderő technikai felszereltsége, infrastruktúrája, illetve az állomány élet- és munkakörülményei a NATO-haderők átlag színvonalához való közelítésének belátható időn belül nincs realitása”

A kormány 4-600 milliárdos költséget generál az E.On gáztározóinak megvételével, megakölcsönt vesz fel az oroszoktól, az MNB 200 milliárdot költ oktatásra.

A szomszédban pedig gyakorlatilag háború zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik