Belföld

Legyen itt szánkódomb, kilátó, horgásztó

Vásárhely24
Vásárhely24

2014. 08. 31. 06:55

Több mint 40 év szemete tűnik el, ezek épülnek rajta.

Szinte emberemlékezet óta – a rendszerváltás előtti időkből – áll két szemétdomb is Székkutas határában, azaz csak állt, mert szépen lassan kezdenek eltűnni.

Az egyik a 47-es főúttól pár méterre, a vasút mellett a szélmalom szomszédságában található. A több mint 5 milliárdos Dareh program keretében a régió tucatnyi régi szemétlerakóját most rekultiválják. Székkutason is a szemetet szétmorzsolták, válogatták, majd a földet csinos kis dombbá tömörítették.

Önkormányzati tervek szerint itt szánkódomb épülne – ezt a célt régebben az igen távoli Pósai-domb látta el – míg a domb tetejére egy kilátót emelnének, mely a környék legmagasabb látogatható pontja lenne. A tetejéről szem elé tárulhat a település határában kezdődő végtelen puszta, vagy az egész falu.

Ha ez megvalósul, akkor már csak az itt álló szélmalommal kéne mit kezdeni, mivel annak gazdája évek óta elhanyagolja azt, embernyi gaz övezi a páratlan látványosságot, ami a falu külterületi büszkesége is lehetne.

Még ennél is merészebb, de várhatóan sokak által üdvözölt elképzelés valósulhat meg a másik szeméttelep helyén. A Pusztaszéli út és a temető által bezárt sarokban a másik, volt téglagyári szeméttelep megtisztítása után, itt tó, de akár horgásztó is létesülhetne. Persze pár év tisztulás után.

A település közelében csak a Kakasszéki-tó kínál pecázási lehetőséget, így ennek megvalósítása szintén csábító. A tó környéke akár kirándulóhely, tanösvény is lehetne, mivel a vízimadarak hamar birtokba vennék a már tiszta és szép környezetet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.