Belföld

Ne állj a házam elé

Sokan kövekkel, karókkal kerítik el a kertes házuk előtti részt, de vajon szabályosan?

A Vásárhely24 olvasója egész kis listát készített arról, ahogyan egyesek családi házas övezetben különféle módokon védik a házuk és az út közötti területet.

Az ember magas sövények, fák kiültetése láttán senkinek eszébe sem jut, azért kerültek oda, hogy ne parkoljanak idegenek a ház elé. Az út szélére helyezett kövek, karók, és oszlopok azonban eléggé direkt módon utalnak arra: ne állj a házam elé.

Az úttest és ház közötti rész minden esetben közterület, ám a rendben tartása a tulajdonos feladata. Vágni kell a füvet, takarítani az árkot, metszeni a fát, és télen-nyáron járhatóvá kell tenni a járdát. Ezzel a kötelességgel elfogadott jog is jár, általában a ház tulajdonosa szüreteli le a háza elé ültetett fa gyümölcsét, bár azt többnyire ő is ültette.

Nem formálhat azonban jogot a ház előtti füves részre, azt látványosan körülzárnia sem igazán szabad. Mindenesetre – pár esetben érdeklődtünk – még nem történt bírság egy ilyen esetben sem. Olvasónk arra hívja fel a figyelmet, ez az eljárás balesetveszélyt is jelent, sok esetben az úthoz túl közel vannak kövek és egyéb akadályok kirakva. Abba biciklis, motoros, de még autós is beleakadhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik