Belföld

„3000 milliárdos fegyver van Orbán kezében”

Az Együtt-PM arra szólítja fel a magyar miniszterelnököt, hogy álljon ki Ukrajna területi épsége és függetlensége mellett és függessze fel a paksi bővítés előkészítését mindaddig, amíg orosz csapatok tartózkodnak az országban.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja, az Együtt-PM külügyi szakpolitikusa pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy minden befolyását vesse latba Vlagyimir Putyinnál, hogy kikényszerítse csapatai visszavonását. A politikus közölte továbbá: Magyarország nem eszköztelen Oroszországgal szemben: 3000 milliárdos fegyver van a kezében: a paksi bővítés, ezért arra is felszólították Orbán Viktort, hogy függessze fel a bővítés előkészítését mindaddig, amíg orosz csapatok tartózkodnak Ukrajnában.

Az ellenzéki politikus azt írta, Oroszország reguláris katonai alakulatokkal vonult be Ukrajnába, az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart, de ebben a helyzetben a magyar kormány sem nyilvános tájékoztatást nem ad, sem az Országgyűlés illetékes bizottságait nem hívta össze. Az Együtt-PM ugyanakkor elvárja a kormánytól az ukrán helyzettel kapcsolatos részletes tájékoztatást.

DK: ne álljon a kormány az agresszor oldalára

A DK elnöksége az erről szóló közleményét pénteken juttatta el az MTI-hez. Ebben Navracsics Tibor külügyminisztert arra szólították fel, hogy kéresse be hivatalába Oroszország budapesti nagykövetét, kérjen tájékoztatást a konfliktusról és “közölje vele Magyarország orosz agressziót elítélő álláspontját”.

A párt azt is követeli, hogy “a magyar kormány ne álljon az agresszor oldalára, ugyanakkor az uniós és NATO döntéshozatali fórumokon politikusaink és diplomatáink sürgessenek egy, az orosz háborús terveket megfékezni képes álláspontot, illetve támogassák a hatékony szankciót bevezetését az orosz hatalommal szemben”. Szerintük a szomszédság okán Magyarország fokozott kihívásnak van kitéve, ebben a helyzetben pedig már nem választható szét az ország biztonsága és gazdasági érdeke, “miként azt Orbán Viktor hangoztatta”. Szerintük a magyar kormány politikája a kérdésben egyszerre tekinthető az európai érdekek elárulásának, ugyanakkor teljes stratégiai kudarcnak.

Közölték azt is: mára bebizonyosodott, hogy nagyszámú orosz fegyveres erő lépte át az ukrán határt, a konfliktus ezáltal háborúvá szélesedett. Szerintük ez annak a politikának a kudarca, amely bízott az orosz együttműködésben.

 

Ez lebeg Putyin szeme előtt

Putyin álma 1995-ben született, azóta próbálja meg ez egykori KGB-s elnök összehozni a volt szovjet tagállamok nemzetek fölötti föderációját. Putyint nagyon fájdalmasan érintette a Szovjetunió 1991-es megszűnése, 2011-ben Medvegyevvel együtt nosztalgiáztak a szovjet birodalom értékei kapcsán.

Tény, rengeteg orosz bánja a Szovjetunió, és az viszonylagos jólét és stabil életszínvonal megszűnését – a 90-es évek Oroszországa a rabló, korrupt privatizációval és a beköszöntő szegénységgel sokaknak volt rémálom.

Putyin célja egy szoros, gazdasági-politikai unió Oroszország, Kazahsztán, Belarusz és Ukrajna részvételével, utóbbi mint az orosz kultúra bölcsője, és nem mellesleg 43 milliós piac elengedhetetlen a szövetségből. A hivatalos megfogalmazás szerint az Eurázsiai Unió Kína, az USA és az EU riválisa akar lenni, kérdés persze, hogy milyen erők és elvek tartják össze.

Tudjuk, Putyinnak a demokrácia semmit nem jelent, s nyilván nem véletlen, hogy az eddig csatlakozó kazah és belarusz rezsim sem a demokrácia két védőbástyája – konkrétan diktatúrák. Támogató még Kirgizisztán Örményország pedig az Azerbajdzsán elleni régóta tartó konfliktus miatt csatlakozna a szövetséghez, de Grúzia, Moldova húzódozik.

Ők nem is számítanak, most igazából Ukrajna a lényeg. Putyin 2015-re szeretné felállítani a 165 millós népességű szuperhatalmat – és amíg senki nem parancsol neki megálljt, menni fog előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik