Belföld

Tanárként, az iskolapadban, Amerikában

Egy egyhetes továbbképzésen vett részt –európaiként negyedmagával – a Németh László iskola egyik angol-történelem szakos tanára a Michigan állambeli Farmington Hills Holokauszt Központban.

Medvegy János, a Németh László iskola angol-történelem szakos tanára, az EMMI és a budapesti amerikai nagykövetség közös ösztöndíja révén augusztus közepén egy egyhetes továbbképzésen vett részt a Michigan állambeli Farmington Hills Holokauszt Központban.

A intézmény volt az egyik első történelmi kutató központ az 1980-as években, amely nagy számban készített riportokat holokauszt túlélőkkel. A ’90-es években, a Schindler listája című film forgatása idején Steven Spielberg anyagi támogatást nyújtott ehhez a projekthez, így ennek (is) köszönhetően mára körülbelül 50 ezer videó riportot vettek fel egykori üldözöttekkel, koncentrációs táborok túlélőivel.

Farmington Hills Holokauszt Központ (Forrás: Németh László Gimnázium, Általános Iskola)

A vásárhelyi tanár mellett egy magyar és két észt kollegája képviselte Európát a kontinenseken átívelő nemzetközi programon.

A szemináriumon a Michigani Egyetem több tanára, illetve a Detroiti Múzeum egyik kurátora tartott előadásokat a zsidóság európai történetéről, az antiszemitizmus különböző formáiról és eredetéről. Több holokauszt túlélőt is meghívtak, akikkel beszélgetve feltárult a személyes élményeken alapuló mikrotörténelem. Az egyik előadó a világháború végén az amerikai hadsereg egy különleges nácivadász alakulatában szolgált és beszámolót tartott az akkori tevékenységéről – derült ki Medvegy János portálunkhoz eljuttatott beszámolójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik