Belföld

Medgyessy mai fejjel nem hívná Gyurcsányt a kormányba

Árulónak tartja és a trójai falóhoz hasonlította Medgyessy Péter volt kormányfő Gyurcsány Ferencet, aki a miniszterelnöki székben váltotta 2004-ben.

Az Indexnek adott interjúban Medgyessy megerősítette, hogy megpuccsolásában Kovács László, Lendvai Katalin, Kiss Péter, Szili Katalin és Kuncze Gábor is szerepet játszott, Gyurcsány Ferencnek pedig vezető szerepe volt ebben. Úgy véli, ha ez nem történt volna meg, akkor máshogyan alakul Magyarország sorsa – nem lenne Fidesz-kétharmad és a baloldal sem nullázza le magát.

Medgyessy párton kívüliként lett miniszterelnök. Ma már bánja, hogy nem lépett be az MSZP-be, mert így nem tudta a pártban keresztülvinni az akaratát. 2004 közepén például már az asztalán volt egy alaposan kidolgozott és egyeztetett egészségügyi reform, de a szocialisták elkezdtek félni az ezzel járó érdeksérelmektől, ezután pedig jött a puccs.

Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminiszterként már Medgyessy kormányának is tagja volt, előtte pedig tanácsadóként dolgozott Medgyessy mellett. Már ekkor sem csinált titkot abból, hogy miniszterelnöki ambíciói vannak, de Medgyessy elmondása szerint azzal hitegetett, hogy még tanulni akar és fel kell nőnie a feladathoz. Medgyessy ma már nem hívná kormányába Gyurcsányt, ahogy a trójaiak sem vinnék újra a falovat a várba. A DK-alapító politikust árulónak tartja, de nem zsigeri árulónak, hanem olyannak, amit az alkalom szült.

Medgyessy a saját megbuktatását eredendő bűnnek nevezte egy olyan folyamatban, ami végül ahhoz vezetett, hogy a baloldal eljátszotta az emberek bizalmát. Orbán viszont sok olyan dolgot megértett a világ változásából, amit a baloldal nem, ezért jelenleg egyik balos pártnál sem lát esélyt győzelemre a volt miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik