Belföld

Felkészülnek a magyar kórházak is az Ebolára

Ebola-csomagot kell összeállítaniuk az egészségügyi intézményeknek – írja a Népszabadság szerdai száma.

Speciális szabályokat írtak elő a betegek kezelésére és eszközöket is be kell szerezniük a magyar kórházaknak a kormányhivatalok utasítása szerint. Arra nagyon kicsi az esély, hogy hozzánk is eljusson a fertőzés, de nem lehet kizárni, hogy egy Afrikából Magyarországra érkező ember hordozza a betegséget. A járványügyi szakértők szerint az Ebola-csomag is a kockázatminimalizálást szolgálja.

A kórházak sürgősségi és fertőző osztályainak speciális vízhatlan orvosi köpenyt, vízlepergető gumicsizmát, cipővédőt, szem- és arcvédő maszkot, sebészi maszkot, fertőtlenítőszereket kell összekészíteniük. Ezekkel a mentőknek is rendelkezniük kell. Az előírt felszerelés viszont a fertőző betegek hétköznapi ellátásának is része, így eleve raktáron lehet a kórházakban.

Az ebolás beteget egyágyas, külön fürdőszobás szobában kell elhelyezni, és naplót kell vezetni a kórterembe belépőkről, akiknek kesztyűt, vízhatlan köpenyt, védőszemüveget, sebészi maszkot kell viselniük. Minden vizsgálatot alapos fertőtlenítésnek kell követnie. Ha a személyzet védőruhája megsérül kezelés közben, azonnal meg kell szakítani a munkát, öblíteni a bőrt és nyálkahártyát, majd az érintettre háromhetes karantén vár.

Az elhunyt ebolás beteg holttestét dupla zsákba kell helyezni, aminek külső felszínét is fertőtleníteni kell – tudta meg a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik