Belföld

Talajvízből szennyeződhetett az ásványvíz

A palackozóüzemek vezetékrendszerében telepedhettek meg baktériumok – írja a Napi.hu azzal kapcsolatban, hogy az élelmiszerbiztonsági hivatal tizenkétféle ásványvizet vont ki a forgalomból.

Két gyártó termékei is lekerültek a boltok polcairól, mert határérték felett tartalmaztak nitritionokat és Pseudomonas aeruginosa baktériumot. A Napi.hu szerint a nitritionok fekáliás szennyeződésre is utalhatnak, de ezek úgy kerülhettek a vízbe, hogy a gyors és nagy mennyiségű kitermelés miatt a talajvíz is beszivároghatott a kutakba. A baktériumok az üzemek vezetékrendszereiben telepedhettek meg, de azóta a csőhálózatokat fertőtlenítették – írja a portál.

A szennyezettség nem olyan mértékű, hogy egészségügyi veszélyt jelentsen – mondta a Napi.hu-nak Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője. Egy-egy gyártónál csak néhány tétel lett szennyezett és nem az összes – a szakértő szerint ez úgy lehetséges, hogy a baktériumok lerakódnak a csövek belsejében és csak időszakonként válnak le.

A Nébih-vizsgálat részletes eredményét itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik