Belföld

Egy ezresért bárki ajánlóívét aláírná?

Közeleg az őszi önkormányzati választás. Ajánlani vagy nem ajánlani. Heti választási kisokos.

Megszűnt a szelvénygyűjtés. Ezek szerint nem ajánlhatok jelölteket?

A rémes cetlivadászat tényleg megszűnt, de ettől még a jelöltek továbbra is a te ajánlásodnak köszönhetően kerülnek fel a szavazólapokra. A különbség abban áll, hogy nem kell ajánlószelvényt átadnod sem a pártok, sem a független jelöltek aktivistáinak, hanem egy ajánlóívet lehet kitölteni és aláírni.

Milyen adatokat kell megadnom ahhoz, hogy jelöltet ajánlhassak?

Név, személyi azonosító, magyarországi lakcím, anyja neve, aláírás.

Annyi szintje van ennek az önkormányzati választásnak, hogy gőzöm sincs, kiket-miket ajánlhatok

  • Ha fővárosi vagy, a főpolgármester-jelölteket, a kerületed polgármesterjelöltjeit, illetve azon belül az egyéni kerületed jelöltjeit támogathatod
  • Ha megyei jogú városban élsz, csak a város polgármesterjelöltjeit, illetve azon belül az egyéni kerületed jelöltjeit támogathatod
  • Ha tízezer főnél nagyobb településen, de nem megyei jogú városban élsz, a településed polgármesterjelöltjeit, illetve azon belül az egyéni kerületed jelöltjeit támogathatod. Ezenkívül a megyei közgyűlésbe törekvő szervezetek listáinak ajánlóívét is aláírhatod
  • Ha tízezer főnél kisebb településen élsz, a település polgármesterjelöltjeit, illetve az egyéni listás jelölteket támogathatod. Ezenkívül a megyei közgyűlésbe törekvő szervezetek listáinak ajánlóívét is aláírhatod.

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Így, többes számban?

Igen, jelölési fajtánként több jelöltet, szervezetet is ajánlhatsz. Nem kell tehát még eldönteni, kire fogsz szavazni. Ha többen is vannak, akiket szívesen látnál ugyanazon a szavazólapon, semmi akadálya nincs, hogy ehhez hozzásegítsd őket. Arra figyelj csak, hogy kizárólag a saját állandó lakcímed szerinti jelölteket, szervezeteket támogathatod; ha máshol is aláírsz egy ívet, azok az ajánlásaid nem lesznek érvényesek.

Mettől meddig számítsak az ajtómon kopogtató és az utcán standoló emberekre?

Augusztus 25. és szeptember 8. között.

Van ez a rémes nevű kompenzációs lista. Azokat nem ajánlhatom?

Közvetlenül nem, de közvetve igen. Azoknak a szervezeteknek lesz ilyen kompenzációs listájuk, akiknek elegendő számban sikerül egyéni jelölteket állítaniuk a nagyobb városokban, a fővárosban és azok kerületeiben. Hogy pontosan hány jelölt kell ehhez, az változik, de mindenhol a körzetek több mint felében kell sikeresen venni az akadályt.

Ha adnak egy ezrest, bárkinek aláírom az ajánlóívét. Vagy ezt nem kéne?

Határozottan nem. Tiltja a törvény, hogy bármilyen előnyt elfogadj az ajánlásért vagy a szavazatért cserébe. Sőt, ha bárki ilyesmivel próbálkozik nálad, nem árt tájékoztatni az illetőt, hogy már az ajánlkozásával is törvénysértést követ el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik