Belföld

Szabadulna a szélsőséges jelölttől az MSZP

A XVI. kerületben szélsőjobboldali bloggal összefüggésbe hozott jelöltet indít a baloldal. Az MSZP visszaléptetné.

Büki Tamás a baloldali pártszövetség XVI. kerületi önkormányzati képviselőjelöltje. Az MSZP-s politikusról kiderült, hogy korábban szélsőséges nézeteinek adott hangot, és a Tomcat néven ismert Polgár Tamás bloggerrel együtt náci jelszavakat tanított Fekete Pákónak.

A Hvg.hu-nak az MSZP egyik fővárosi prominense azt mondta, leléptetnék Bükit, aki a ’90-es évek óta képviselő a kerületi közgyűlésben. Korábban az SZDSZ, valamint a Seres Mária-féle Civil Mozgalom színeiben jutott be, legutóbb a Pártfüggetlenek Lokálpatrióta Szövetsége nevű helyi civilszervezet jelöltjeként kapott mandátumot.

Vasárnap a HírTV hívta fel rá a figyelmet, hogy Büki Tamás minden bizonnyal azonos a Görénylyuk nevű blog szerzőjével és szerkesztőjével. A blog így határozza meg magát: „Konzervatív nacionalista blogsite: vagyis a 168 Óra mércéje szerint szélsőjobbos és fasiszta.”

A HírTV szerint Büki nagy valószínűséggel „Molnárgörény” nickname alatt posztolt a blogon többek között ezt: „A holocaust (…) hatmillió áldozata eltúlzott szám (…) hatmillió áldozat nem volt elérhető a táborokban, fele-kétharmada reális lehet.” Büki a HírTv-nek tagadta, hogy ő szerkesztette volna a blogot, bár elismerte, hogy „írt oda”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a HírTV-nek azt mondta, nem ismeri Büki Tamás szélsőséges megnyilvánulásait, de hozzátette: „El fogom olvasni, hogy mit mondott Büki Tamás, és minden olyan kijelentés, ami bármilyen kisebbséget negatívan érint vagy megbélyegez, azt nem fogom támogatni és természetesen azzal nem értek egyet.”

Holokauszttagadás

„Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ezzel a szöveggel egészítette ki a Parlament 2010-ben az 1978. évi IV. törvény 269/C pontját. A Büntető törvénykönyv 269. paragrafusa a közösség elleni izgatást szabályozza – és a gyűlöletbeszéd is ide tartozik.

Jogászok (és politikusok) körében nagy a vita, hogy a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés hogy illeszthető össze. A Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt  azért is tett feljelentést Balog Zoltán miniszter ellen, mivel azt nyilatkozta, a második világháborúban Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el, ami nem felel meg a valóságnak. A miniszter később korrigálta nyilatkozatát, és úgy vélte, félremagyarázták a szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik