Belföld

Elbonthatják a Kossuthot?

Hamarosan eltűnhet az egyre omladozó volt Kossuth szakközépiskola épülete. Cikksorozatot indítunk.

Most induló cikksorozatunk apropóját az adja, hogy információink szerint hamarosan elbonthatják az egyre rosszabb állapotba kerülő iskolaépületet, helyét pedig talán értelmesen hasznosítják. A történeti áttekintéshez olvasóink hozzászólását is várjuk. Írják meg emlékeiket, történeteiket, küldjék itt készült fotóikat a vasarhely24@gmail.com email címre.

Már a 60-as években, a műszaki képzés indulása, és a fővárosi mérleggyártás vidékre költöztetése után felmerült, hogy egy új épületre lenne szükség a megfelelő mechanikai, majd elektronikai oktatáshoz. Az épület alapkő letételére aztán 1974 elején került sor az akkori Malinovszkij utca végén. Az építkezés akkor közel 60 millióba került, 1977 augusztusára lett kész, szeptemberben meg is kezdődhetett a tanítás.

Az iskola, bár akkor nagyon modernnek számított, az idő elteltével megmutatta tervezési és kivitelezési hibáit. Az állítólagos nem megfelelő alap elkészítése egyre halmozta a problémákat. A kátrányos borítású lapos tető kezdett tönkremenni, mállani, beázni. Rendes tetőt azonban az épület alapja, szerkezete azonban a későbbiekben már nem bírt el, mivel így is süllyedni kezdett az iskola. Azért még a kilencvenes évek elején egy új szárnnyal és pár gimnáziumi osztállyal is bővült.

A tanári kar és az iskola vezetése már jó pár évvel ezelőtt kérte, amikor lehetőség van rá, átköltöznének egy másik vásárhelyi épületbe. Ezt a lehetőséget előbb elég nagy ellenállás és tiltakozás, majd különféle események hatására egyre többen támogatták. Az iskola névváltozása után ez pár éve meg is történhetett, amikor a most már Gregus Máté néven ismert intézmény az Árpád utcára, a volt József Attila Iskola épületébe tette át a székhelyét. Ezzel egy időben már felmerült az elbontása, és hogy a helyén MC Donalds épülne – ám ebből nem lett semmi.

Az iskola azóta is gazdátlan. Bár sokak számára legendás az épület, az ott eltöltött évek nosztalgikusak, mára a város egyik szégyenfoltjává vált. Mostani, külső bejárásunk nem az első volt. Januárban arról számoltunk be, hajléktalanok vertek tanyát, ocsmány körülményeket teremtve az iskola előtt.

Most, nyáron sem túl rózsás a helyzet. A falakhoz közeledve takarítatlan wc illat – és akkor még nagyon szépen fogalmaztunk – fogad, ételmaradékkal, sörös dobozokkal, csikkekkel, szeméttel. A bejáratnál összehajtott takarók, rongyok jelzik, ez most is valakinek a nyári rezidenciája. A párkányon répa, alma és kenyér rothad, a hevenyészett fekhely mellett zöld műanyag virágdísz, a rongyokon hatalmas lámpaernyő – rejtély mi célt szolgál.

A falak körben mállanak, az üvegeket itt-ott betörték, az ablakok pár helyen nyitva vannak. Az épület körül 3 döglött galamb is éktelenkedik. A életre egy, egyébként egészségesnek tűnő macska emlékeztet csak, aki kitartóan követett minket. A tornaterem környéke kicsit rendezettebb, látszik ezt még használják hébe-hóba, de az épület tetején már megjelent a természet, visszahódítani azt ami az övé. A Hódtó utca felől felpillantva a lapostető olyan, mint egy Micsurin kert, csak éppen ezt senki nem gondozza. Az ablakokon át szinte lehetetlen belátni, de néhol rothadó, már bent is növő növényeket pillanthatunk meg.

A Vásárhely24 úgy tudja, még akár idén ősszel az épületet elbonthatják, a helyét pedig értékesíthetik. Cseri Tamás Hódtó települési képviselője – bár a Hódtó utca túloldala, a tizesek és a Kossuth már nem az ő körzete – elmondta, a döntést az is indokolhatja, hogy a város jelen állapotában nem tudta értékesíteni a lepusztult épületet. A felújítás költsége pedig akkora összegre rúgna, amelyből vígan fel lehetne építeni egy egyedi épületet.

A bontásra még nem mondták rá ugyan az áment, de információink szerint árajánlatot már kértek rá. Nagy kérdés lehet még a később hozzáépített tornacsarnok sorsa, melyben órákat sportfoglalkozásokat még tartottak.  Az ősztől ismét megnyíló Aréna és a város többi tornaterme azonban könnyen lehet, hogy elegendő lesz a feladatok ellátására.

A következőkben igyekszünk bejutni az épületbe, valamint anyagot várunk a pontos történetről, felmérésekről. Minderre az önkormányzattól előzetes ígéretet is kaptunk.

Olvasóinktól pedig történeteket, emlékeket, véleményeket és fotókat várunk a közel 40 évet megélt, de eltűnésre is megérett volt Kossuthról. Játsszunk el a gondolattal is, mit látnának szívesen a Kossuth helyén – írják meg javaslataikat – vasarhely24@gmail.com.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik