Belföld

Választás 2014: Indul az aláírásgyűjtés

Az összegyűjtött ajánlásokat három – helyi, területi, és országos – szinten ellenőrzik a választás típusától függően.

Az országgyűlési választáson egyszerűbb volt a helyzet: a 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál történt az országgyűlési képviselőjelöltek ajánlásainak ellenőrzése, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán pedig – mivel akkor az egész ország egy választókerületet alkotott – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrizte a választáson induló pártok által összegyűjtött ajánlásokat.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi képviselők októberi választására azonban a többféle választástípus miatt különböző szinteken történik az ajánlások ellenőrzése.

A helyi választási irodákban (ez a települési szint) ellenőrzik a képviselőjelöltek, polgármesterek, valamint a települési nemzetiségi képviselő-választás jelöltjeinek ajánlásait.

A megyei szinten a területi választási irodák ellenőrzik a megyei közgyűlési választáson listát állítani szándékozó jelölőszervezetek által összegyűjtött ajánlásokat, illetve a Fővárosi Választási Iroda ellenőrzi a főpolgármester-jelöltek által összegyűjtött ajánlások érvényességét. Ugyancsak ezen a szinten ellenőrzik a megyei illetve fővárosi nemzetiségi önkormányzati választás ajánlásait.

Még másfél hónap van az átjelentkezésre

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnap reggeli adatai szerint mintegy négyszáz választópolgár kérte átjelentkezését egy másik településre a választásra.

Az országgyűlési és európai parlamenti (EP-) választástól eltérően azonban csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki a választás kitűzését megelőzően legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Az országgyűlési választáson 120 ezren szavaztak a lakóhelyüktől eltérő másik magyarországi településen.

Áder János köztársasági elnök július 23-án írta ki az önkormányzati választások időpontját október 12-ére, ez pedig azt jelenti, hogy átjelentkezési kérelmet csak az a választópolgár nyújthat be, aki legkésőbb június 23-án létesített tartózkodási helyet és az legalább október 12-ig érvényes.

Az átjelentkezési kérelemnek október 10-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. A kérelmet be lehet nyújtani személyesen a helyi választási irodához, illetve elektronikusan a www.valasztas.hu oldalon keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik