Belföld

Csehországban járt a Kankalin

Vásárhely24
Vásárhely24

2014. 08. 23. 09:45

A Folklórní soubor Dúbrava meghívására augusztus 15-től 18-ig a Bessenyei Ferenc művészeti díjas Kankalin Csehországba látogatott.

Hódmezővásárhelyt a hétvégén Valasske Kloboukyban megrendezett Setkáni muzikantú v Bilych Karpatech fesztiválon képviselte az együttes Cécó és Esthajnal csoportjai. Itt a világszerte népszerű kalocsai karikázót, dél-alföldi, rábaközi és szatmári és felcsíki koreográfiákat mutattak be Törökné Tárkány Katalin vezetésével, melyet a közönség vastapssal jutalmazott. A táncosok jó hangulatáról egyebek mellett egy délelőtti kirándulás gondoskodott, ahol Královecbe látogattak a kilátóhoz. Többen közülük a kutyaszánt is kipróbálták. Az esti énektanulás előtt a csoport útba ejtette Slopnét is, ahol egy régi malmot, az úgynevezett „Old Mill”-t keresték fel, ahol Marek Mooka Machu jóvoltából a lisztkészítés fortélyait ismerhették meg.

Vasárnap reggel Hostetinbe tettek kitérőt az egyedülálló ökológiai faluba, ahol a környezetvédelem magasiskoláját tanulmányozhatták. A friss levegőn felpezsdülve pedig indultak Nedasovba, ahol már a falu főterén gyülekeztek a cseh táncosok. Hozzájuk csatlakoztak a kankalinosok, akik énekükkel emelték a menet hangulatát. A menet a helyi templomhoz vonult, ahol misén is részt vettek a változatos díszítésű viseletbe öltözött táncosok és zenészek. Ezután vette kezdetét az aratóünnepség, melyen a megjelent tánccsoportok felváltva szórakoztatták a közönséget. Itt legnagyobb sikere a szatmári táncoknak volt, melyet szűnni nem akaró taps kísért.

A fellépések után este a Kankalin és a Dúbrava táncosai táncházat tartottak Studlovban, ahol különös sikert aratott a Tisza Banda, akik a tánccsoportot kísérték játékukkal az út folyamán. Őket egészítette ki néhány szám erejéig a helyi Cimbálová muzika Vincuch. Felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevőknek a két zenekar virtuozitása. A táncosok ez alatt a cseh és a magyar nemzet tánclépéseit tanították meg egymásnak. Az est végén a két fél a további gyümölcsöző kapcsolat reményében

A Csehországi utat a cseh Jana Štěpančíková Šulíková és a Kankalinos Ábrahám Noémi szervezői munkája, valamint Antal Péter tolmácsolása segítette. A táncosok balesetmentes utazásáról pedig Kiss István sofőr gondoskodott.

Lejegyezte: Rózsa Margaréta a csoport táncosa

Fotók: Kiss-Albert Gergely és Vérten Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.