Belföld

Bor és gasztroélmények Vásárhelyen

Az elmúlt hat napban, ne feledjük borversenyt is rendeztek a városban, mi is kóstoltunk ezt azt. Olvasóinknak mi volt a kedvence?

Az idei, tizedik borfeszt eredményei a következők. Vásárhely bora 2014-ben a Koch pincészet 2011-es Cabernet Sauvignonja lett, ami egyben a legszebb vörösbor címet is elnyerte. Fehérboroknál a Badacsonyi Imre Pincészet olaszrizlingje, rozék között pedig ugyan csak a Koch Cabernet-ja győzött. Különdíjat Ungerbauer György Pinot Noir-ja kapott.

A 46 féle nevezett bort mi sajnos nem zsűriztük, (hahó, jövőre szívesen beszállunk!) de párat természetesen megkóstoltunk. Az árak a tavalyihoz képest nem igazán emelkedtek, szerencsére. Debrői, sóshalmi, tállyai bort már 150-160 forintért is ihattunk, de voltak igazi különlegességek is ezres nagyságrendig per deci. A mi favoritjaink az alsó-közép árkategóriából kerültek ki. Koch-ék rozéja nálunk is az élmezőnyben végzett, de nem volt rossz a Varga pincészet száraz vöröse, vagy Grünfelderék rozéja sem. A legjobban viszont a szekszárdi Tringa Barocco elnevezésű szinte fekete, hármas házasítása ízlett. A mély, telt savas száraz vörös még a papír poharat is megfestette – valami jó pörkölt után még jobban esett volna.

 A bódésoron sok mást is kóstolhattunk, különböző árakon. Nagyon egyedi ízélményeket kínált például az ország egyetlen cigány éttermének kitelepülése ahol, csülök, tarhonya, szárma és megannyi más sorakozott. Láttunk kemencés lángost, háromujjnyi vastagot, igaz 700 forintért. A sültek, pörköltek, üdítők és sörök is jól fogytak, a kipakoló vendéglátósoknak semmi okuk nem lehetett a panaszra – bár ők mindig panaszkodnak – mivel csúcsidőkben nagy sorok kígyóztak előttük.

Sláger volt idén is a túrós lepény, mely igen gyakran fél órákra elfogyott, annyira vitték. Azt azonban továbbra is fenntartjuk, ennek az édes változata: szentségtörés.

Nem gasztronómia, de remek kiegészítő elfoglaltság volt az ortodox templom melletti almáskert játszótere. Rengeteg régi játékot hozattak a szervezők melyet most mind ingyenesen lehetett használni – ez a hely is mindig tele volt gyermekekkel.

Az egyéb szükségleteket is könnyedén ki lehetett elégíteni, wc ingyenesen állt rendelkezésre a BFMK-ban, illetve kicsit eldugva a Posta mögötti parkolóban is felállítottak négy mobilt. Az azonban érthetetlen, hogy a Kossuth tér nyilvános illemhelyén miért kértek pénzt – célszerű lett volna ezt is ingyenessé tenni, sok nem múlott volna rajta.

Az utolsó fél mondatból is kiderül, sok kritikát idén nem tudunk megfogalmazni a borfesztivállal kapcsolatban, pedig ha valaki, mi észrevesszük a hibákat. Ha a szervezők jövőre is hasonlóval tudnak előrukkolni, igen elégedettek leszünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik