Belföld

5 millióért mászik bele a kormány friss házasok magánéletébe

A házasság ajándéka, ha ez egy új élet forrásává válik, amely viszont a nemzetünk megmaradásának a záloga – állítja az üdvözlőkártya, amit 110 ezer esküvőn osztották ki – írja az Origo.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet szerint sérti a magánszférát az a kéretlen üdvözlőkártya, amelyből három év alatt 110 ezret küldött ki a kormány a polgári házasságot kötőknek. A gyerekvállalásra buzdító, kormányzati linkeket tartalmazó lapokat közvetlenül az anyakönyvvezetőtől kapják meg a párok. Az akció eddig közel ötmillió forintnyi közpénzbe került – derül ki az Origo cikkéből.

Kormánypropadgandát ajánlanak

A Wass Albert- és Márai Sándor-idézeteket is tartalmazó lap a házasság aktusát mint a nemzetfennmaradás alapját említi, és gyermekvállalásra is buzdít. “… az Önök családjának legnagyobb ajándéka az, ha egymás iránti szerelmük és szeretetük egy új élet forrásává válhat. A gyermek ugyanis áldás: a család, és nemzetünk megmaradásának záloga” – olvasható az államtitkárság üzenetében.

Az államtitkárság emellett „segítő kezet” is nyújt, ha a felek elakadnának a „mindennapi problémák útvesztőjében”. Az egyik ilyen segítség a Kormány.hu linkje, ahol a friss házasok politikai nyilatkozatok mellett minisztériumi aloldalak között böngészhetnek. A másik, a Mindenamicsalád.gov.hu kattintásra átvezet a Családitudakozó.kormány.hu-ra, ami tényleg fontos adatokat gyűjt össze – így például tájékoztatást a gyerekek után járó és a szociális ellátásokról.

Adatkezelési jogokat nem sért

Kérdés, hogy egy állami-kormányzati szervezet honnan tudja teljes bizonyossággal, mi a legnagyobb ajándék ismeretlenek számáram, ráadásul akaratlanul bántó is lehet, ha az egyik házasodó fél például meddő.
Adatkezelési jogokat nem sért az államtitkárság, ez inkább a magánszféra sérelme, ami jogszerűen nehezen behatárolható, de egyértelmű jelenség – mondja az ügyről a TASZ szakértője, Szabó Máté Dániel aki propagandaanyagnak tartja a füzetet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tetszés fogadta a lapot: számos pozitív visszajelzést kaptak házaspároktól, és egy-két negatív tartalmút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik