Belföld

Indokolatlan Ebola-félelem a magyar határnál

Indokolatlan a Mórahalmon bevezetett óvintézkedés a menekültekkel szemben. A határrendészet és az ÁNTSZ is azt mondja: jelen pillanatban nem kell tartani az Afrikában terjedő járványtól idehaza.

A Csongrád megyei Mórahalmon arra kérték a boltosokat, ne szolgálják ki a határsértőket, a környékbeli tanyán élőket pedig, hogy ne engedjék őket a gazdaságukba és ne kerüljenek velük kontaktusba, hanem azonnal értesítsék a határrendészetet – írta a Délmagyar a mórahalmi alpolgármesterre hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó polgárőrök arról számoltak be, hogy ha afrikai menekülteket találnak, nem engedik el, átadják őket a rendőröknek. Azt is mondták, hogy gumikesztyűben dolgoznak, és ha súlyosbodik a helyzet, szájmaszkot is használni fognak.

A déli határnál fekvő település vezetői nem nyilatkoztak a Hír24-nek.

Ásotthalmon nem aggódnak

A szomszéd településen, Ásotthalmon ugyanolyan a menekültforgalom, a polgármester szerint évi 4-5 ezer fő, ott azonban egyelőre nem terveznek óvintézkedést. Toroczkay László a Hír24-nek elmondta, hogy hétfő reggel megkereste a határőrség vezetőjét, tőle azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs vészhelyzet. A térségben gyakorlatilag mindenki tudja, hogy kerülni kell a testi érintkezést a menekültekkel, az egyéb betegségek kockázata miatt ez minden időben indokolt.

Toroczkay László elmondta azt is, hogy az ő tanyája is a határ közvetlen közelében van, gyakran látja a menekültek eldobált ruháit, ételmaradékait és emberi ürüléket is. Az Ebola-járvány miatt ez utóbbi jelentheti a legnagyobb gondot, hiszen a területen sok kutya, sőt gyerek is megfordul – tette hozzá.

Mindezek ellenére, amíg a határőrség vagy a tisztiorvosi szolgálat nem kér óvintézkedéseket, addig Ásotthalmon nem készülnek a mórahalmihoz hasonló akcióra.

Felesleges óvatosság 

A lap egy rendőrségi közleményt is idéz, amely szerint a közelmúltban 80 határsértőt fogtak el Röszkén, Mórahalmon és Ásotthalmon. A hivatalos tájékoztatásból kiderül az is, hogy az illegális határátlépők között ugyan több afrikai is volt, hónapokkal, évekkel ezelőtt indultak el szülőföldjükről.

Tanácsok Afrikába utazóknak 

Az ÁNTSZ szerint jobb kerülni most azokat az országokat, ahol volt Ebola-fertőzés, de segít, hogyan csökkenthető a kockázat annak, akinek elkerülhetetlen az utazás. Részletek itt. 

Az ÁNTSZ is egyrészt erre hivatkozva állítja: gyakorlatilag kizárható, hogy ezek a menekültek az Ebola-láz terjesztői lennének. A betegség a fertőződés után 2–21 nap lappangási idő után jelentkezik – magyarázzák a Hír24-nek küldött tájékoztatóban.

Önmagában az a tény, hogy valaki a járvánnyal érintett területről (pl. Nigériából) érkezik hazánkba, nem jelenti azt, hogy az illető Ebola-gyanús. A fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Kockázatot az jelent, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével – írja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A mórahalmi intézkedésekre reagálva az ÁNTSZ úgy reagált:

Gumikesztyű, szájmaszk használata, menekültek kiszolgálásának megtagadása a határmenti településen indokolatlan.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az Influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed.

A rendőrségnek, határőrségnek csak akkor kell értesítenie az egészségügyi hatóságot, ha valakin a megbetegedés tüneteit tapasztalják.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Kirendeltsége nem nyilatkozik Ebola-ügyben, mondván, nincs miről. Határozottan közölték, hogy nincs semmiféle járványveszély. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik