Belföld

Csak kórházba jár el Göncz Árpád

Utolsó nyilvános szereplése az volt, amikor tavaly nyáron átvette egy róla szóló könyv fordítását.

Évek óta bezárkózva, budai lakásában tölti napjait. Többnyire csak a kórházi vizsgálatokra mozdul ki – mondta el a volt államfő egyik ismerőse a Borsnak. A lap emlékeztet, hogy Göncz utoljára tavaly nyáron szerepelt a nyilvánosság előtt, mikor átvette egy róla szóló könyv fordítását.

Két éve pedig videoüzenetben hálálkodott a 90. születésnapján kapott köszöntésekért. – Nagyon meg vagyok lepve, eszembe nem jutott, hogy érdekes vagyok még – mondta akkor Göncz. Legutóbb a Balatonberényi Tükörpképnek adott interjút, a 91 éves volt elnök gyerekkoráról, nyolcvan évvel azelőtti nyarakról és a barátairól beszélt.

Budai lakóhelye környékén is évek óta nem látták az utcán. Környezetéből a lapnak csak annyit mondtak, betegeskedik, ám állandó orvosi felügyeletet továbbra sem igényel az állapota. Feleségével, családtagjaival tölti mindennapjait.  

Göncz Árpádról két éve jelent meg magyar nyelvű életrajz, amelynek tavaly adták ki az angol változatát Londonban, New Yorkban. A Dae Soon Kim dél-koreai politológus által írt kötet bemutatóján, a most kurátornak felkért Rainer M. János azt mondta: a nyugati demokráciákat érdekli a magyar átalakulás, benne a végrehajtó és a köztársasági elnöki hatalom „tantörténete”.

Amikor József Attila meghalt

Abban az évben így festett a reményteljes ifjú Göncz Árpád.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik