Belföld

Varrás veretés

Sziget tetkók22 (sziget tetkók)
Sziget tetkók22 (sziget tetkók)

Varrás veretés

A Szigeten járva arra voltunk kíváncsiak, hogy ki milyen tetoválást készített, mert hogy a fesztiválon "varratni" is lehetett. Egy apró kocsiban rendeztek be tetováló szalont, ahol éjjel-nappal folyt a munka. Ide időről időre benéztünk.

A tetkós kocsiban szünet nélkül szólt a kemény rock, és egymás után készültek a varrások. Kristófék, a Sziget tetkósai minden kívánságot teljesítettek, nem beszélték le a részegen vállalkozókat, sőt esztétikai vitát sem nyitottak. Mialatt a tű dolgozott, a kocsitól távolabb a Sziget belsejében járva is találkoztunk fiatalokkal, akik ezt a módját választották az önkifejezésnek. Velük beszélgettem, és főként arról kérdeztem őket, hogy miért kérték azt a mintát, amit viselnek.

A Sziget tetováló kocsijában gyorsan elkészül egy szívecske.

Jarad 22, Ausztrália. A barátaival együtt érkezett a fesztiválra, az egész felső testét beborítják a tetoválások, és még további rajzokat szeretne.


Bianca 23 éves, Olaszországból jött. A lány egy mexikói koponyát visel karján, ami az egyik legnépszerűbb minta, vagyis az egyik legelterjedtebb tetoválás. A mexikói Halottak Napjához kapcsolódó cukor koponya jelentése a tisztelet kifejezése a halottak iránt. A cukor koponyák színességük miatt népszerű motívumok, és a halandóságra utalnak. Ennek a koponyának a szemei a lány kedvenc együttesének szimbóluma, vagyis a Queens of the Stone Age nevű bandáé.

Mirko 26 éves és Olaszországból jött. “Nothing is what it seems” – “Semmi sem az aminek látszik” tetoválást viselő barátjának mutatja, az előző éjjel a melle alá került mintát.

Emanuel csak gratulálni tud. A Szigeten tetoválást készítő srácok elmondása szerint ilyen és ehhez hasonló rajzokat éjfél és hajnal 4 között készítettnek a látogatók a fenekükre vagy más testrészükre. Mirko, arra a kérdésre, hogy mi volt az oka annak hogy így cselekedett, röviden válaszolt: sör, mondta és mosolygott.

Guglielmo Senatore 24 éves, Olaszországból jött. A srác már komoly gyűjteménnyel rendelkezik a csípője körvonalán elől és hátul, sőt a felső lábszárán a combján is visel tetoválást. Vidáman szaladgált vízipisztolyával és lövöldözött mindenkire. Hiperaktív állapotában is szívesen rendelkezésre állt a fotózás és beszélgetés erejéig.

Csípőcsontja fölött két oldalon a számára két legfontosabb dolog: “Család” és “Barátok” mellett az oldalán és a derekán csillag, gyémánt, pénz és kincseskamra  jelképezik az élet további javait.

Francesco 25 éves Olaszországban él. Francesco az Úr szemét hordja bal kézfelén, amiről így beszél: “Segít emlékeznem arra, hogy valaki mindig lát engem felülről, és figyelmeztet, hogy helyesen cselekedjem.”

Iván 25 éves, Ukrajnából jött a Szigetre.

Iván mindkét alsó lábszárán színes rajzokat hord elől, hátul pedig egyszínűeket. Ezek a tetoválások Iván életének szakaszait mesélik el, a hátán pedig a szerelemről alkotott elképzelését hordja.

Lilly és Daniel 18 éves, mindketten Bécsben laknak.

A fiatal házaspár nem tetoválást visel az arcán, csupán vidám rajzokat, ám hamarosan egymás nevét fogják a bőrükre tetováltatni, az összetartozásuk jelképeként.

Három olasz fiú: Marco 23 (bal), Amadeo 24 (középen), Giulio 24 (jobboldalon). Mindhárman különböző stílusú tetoválást választottak, ám a céljuk közös, a gyerekkorukat végigkísérő élmények kifejezése volt. A Sziget fesztivált életüket meghatározó eseményként értékelik, szeretnék ezt az élményt egy közös tetoválással emlékezetessé tenni.

Shane White 27 éves, Írországból jött. Shane az “Om mani peme hung” mantrát hordja oldalán, amely Tibetben több ezer éve a buddhista gyakorlók és közösségek leggyakrabban használt imádsága. Az egyébként nagyon sokrétű és mély jelentéstartalmakat hordozó szótagok legrövidebb jelentése: “Áldás minden lény számára”. Shane mégsem emiatt választotta a rajzos motívumot, hanem mert kedvenc együttesének az “Incubus”-nak egyik tagja is ezt viseli magán. A varázs erejű mantra szép rajzolata ellenére szóban ismételve fejti ki hatását, vagyis aki mondogatja, az felhívja magára a szeretet és határtalan együttérzés megtestesítőjének tekintett Csenrézi  (Avalókitésvara) hatalmas és jóindulatú figyelmét, és megkapja áldását.

Gerda 23 éves. A Londonban élő magyar lány kedvenc filmjének a “Karácsonyi Lidércnyomás”-nak “Selly” figuráját viseli a hátán. Azt mondja Selly egy hozzá hasonló karakter, akivel azonosulni tud, szinte ő maga. Az, hogy Sellyből kettő is van a hátán, és a színházi maszkok mint kiegészítő elemek megjelennek, Gerda színházi múltjára és a “kétarcúság” elkerülésére utal.

A fesztiválon “Zero” kutyát rajzolták a karjára, aki ugyanennek a filmnek egy másik kedves szereplője.

Aniek 22 éves, Hollandiából jött. Aniek már a tavalyi Szigeten járt Kristóféknál, akik a tetoválást készítik, így barátként üdvözölték egymást.

A lány idén a négy égtájat tetováltatta magára, annak kifejezéseként, hogy bár még bizonytalan abban, merre tart, de szeretné megtalálni a helyes irányt az életében.

Kristóf Budapesten él és tetoválásokat készít. 19 éve gyűlnek különböző minták rajta is, majdnem ugyanennyi ideig dolgoztt különböző tetováló szalonokban, és 5 éve fogja a rajzoló tűt a kezében.

Mexikói koponya készületének fázisai. Ez egy átgondoltabb minta választás, példa arra hogy a Szigeten nem csak hirtelen felindulásból lehet valami komolytalan dologra vállalkozni.

 

Olvasói sztorik