Belföld

Hivatalos: Kertész és Rubik kapja a legmagasabb állami kitüntetést

A miniszterelnök sajtósa bejelentette: Rubik Ernő feltaláló és Kertész Imre író veheti át a Szent István Rendet idén.

Az elismerést olyan személyiségek kaphatják, akiknek nemzetközi elismertsége vitathatatlan, és szerte a világban öregbítik Magyarország hírnevét – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A kitüntetést, amelyet a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományoz, a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított – és 1946-ban megszüntetett – Szent István Rend megújításaként a 2011. évi CCII. törvény alapította meg. Tavaly Áder János köztársasági elnök a legmagasabb állami kitüntetést Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak adta át az államalapítás ünnepe alkalmából. A Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadása augusztus 20-án lesz a Sándor-palotában.

Hétfőn a Terror Háza Múzeum főigazgatója védte meg a Nobel-díjas Kertész Imrét a Jobbik támadásától, akik szerint Áder János államfőhöz fordultak mondván az író magyarságról tett korábbi kijelentései miatt méltatlan az elismerésre. Schmidt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy Kertész Imrének vannak jobb és kevésbé jó alkotásai, meggondolatlan nyilatkozatai, érzelmi kitörései, de a vitathatatlan az érdeme a Sorstalansággal, amelyet a Kádár-rendszer nyomasztó valóságáról írt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik