Belföld

Ezt lépné a szakma a combinós gyilkosság után

A Magyar Nemzet úgy tudja, hamarosan létrejöhet egy úgynevezett emelt biztonsági pszichiátriai osztály, amely alkalmas lenne az agresszív betegek ellátására.

A szakma szerint megoldást kell találni a kötelező gyógykezeléssel kapcsolatos joghézagok problémájára. Az ambuláns ellátás fejlesztése, a háziorvosi rendszer megerősítése, a hajléktalan pszichiátriai betegek megfelelő kezelése mellett a szakma szükségesnek tart egy emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályt. Jelenleg a pszichiátriai részlegek tárgyi, személyi feltételei nem alkalmasak a „veszélyes” betegek szakszerű kezelésére, az egyetlen ilyen intézménybe, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe csak büntetőeljárás alapján kerülhetnek azok, akik már elkövettek súlyos, személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekményt.

A Magyar Nemzettel az egészségügyért felelős államtitkárság közölte: a pszichiátriai, addiktológiai szakterületen több fejlesztés is várható a közeljövőben. Ennek részeként kiemelt cél a magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység kialakítása, ahol az agresszív betegek ellátása lesz megfelelően biztosított. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet vezetője korábban azt mondta a lapnak, várhatóan 2016-ban kezdi meg működését egy 30 férőhelyes kiemelt biztonsági fokozatú osztály.

A közelmúltban történt combinós gyilkosság kapcsán – miután kiderült, hogy az elkövető kezelt pszichiátriai beteg – vita indult az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásáról és arról, hogy miért nem nyilvánították közveszélyesnek a férfit – emlékeztet a Magyar Nemzet. Vizi János pszichiáter szakorvos tévhitnek nevezte, hogy korlátlan ideig bent lehet tartani a pácienseket. A szakma helyzetét ráadásul nehezítik a kötelező gyógykezeléssel kapcsolatos jogi bizonytalanságok, a jogszabályokból ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy mikor kell egy beteget elbocsátani az osztályról – tette hozzá. További részletek a szombati Magyar Nemzetben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik