Belföld

Észhez kell téríteni Orbánékat

A két nagy amerikai párt vezető politikusait is Budapestre küldenék, hogy elmagyarázzák, milyen következményei vannak a demokrácia feladásának – írja a Napi.hu a Human Rights First (HRF) amerikai civil szervezet tanulmányát idézve.

A HRF szerint szélsőjobboldali kultúra hatja át a mindennapi politizálást és politikai intézményeket. Elismerik, hogy az Orbán-kormány aktív szereplője a NATO-együttműködésnek, de úgy látják, hogy az antikommunista múltját hátrahagyó miniszterelnök egyeduralom felé vezető útra terelte Magyarországot.

A szervezet kitér arra is, hogy vitatható módon, az elnöknek tett szolgálatai jutalmául jelölték ki az új budapesti nagykövetet. A HRF szerint profi diplomatát kellene Magyarországra küldeni, aki képes az USA kapcsolatait kezelni egy olyan szövetségessel, amely megkérdőjelezi a demokratikus kormányzás és az emberi jogok védelmének alapértékeit.

A HRF közvetlenül Barack Obamához fordult, hogy kezdeményezzen olyan lépéseket, melyek megfordítják a magyarországi demokrácia süllyedésének folyamatát, elősegítik a jog, a demokratikus intézmények és az emberi jogok érvényesülését, átláthatóbbá teszik a döntéshozatalt. Azt is javasolják, hogy jöjjenek Budapestre a két nagy amerikai párt ismert politikusai és világosítsák fel a magyar politikusokat néhány körülményről – például hogy a liberális demokrácia értékeinek feladása politikai, gazdasági és stratégiai elszigetelődéshez vezet.

Az Európai Bizottság cselekvését is várják, a testületnek a HRF szerint olyan lépéseket kell elfogadni, amelyek demokratikus keretek közé terelik az Orbán-kormány tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik