Belföld

Az LMP a “helyi kiskirályok” ellen

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 08. 16. 12:57

Gerstmár Ferenc, az ellenzéki párt önkormányzati szakszóvivője azt mondta, elejét kell venni a korrupciós kockázatoknak az önkormányzatok működésében. A választás után a képviselő-testületekbe, közgyűlésekbe kerülő LMP-s politikusok mindenhol az átláthatóságért fognak harcolni, ahogy tették ezt az elmúlt négy évben is. Szavai szerint a “helyi kiskirályokat” a leghatékonyabban a nyilvánosság tudná megfékezni.

Az LMP polgármesterjelöltjei a választási kampányban a rivális indulókhoz felhívást intéznek egy “átláthatósági minimumprogram” elfogadására. Ebben egyebek mellett azt vállalnák, hogy az önkormányzatok honlapján minden kötelező információt könnyen elérhetővé tesznek majd. A minimumprogramban szerepelne, hogy a testületi ülések napirendjét az ülést megelőzően legalább nyolc napon belül elérhetővé teszik az önkormányzat honlapján, míg a testületi és bizottsági ülések jegyzőkönyveit 15 napon belül. A zárt ülésekkel kapcsolatban is szigorú belső szabályzatokat kell elfogadni – fűzte hozzá.

Az LMP képviselői szükségesnek látnák, ha széles körűen biztosítható lenne a “lakossági civil részvétel, hozzászólás lehetősége is”. Azt is mondta, képviselőik vállalják továbbá, fellépnek majd azért, hogy az önkormányzatok a rájuk vonatkozó jogszabályokat az átláthatóság vonatkozásában “100 százalékosan” tartsák be. Gerstmár Ferenc idézte a Korrupciókutató Központ Budapest nemrég közzétett törvényességi és átláthatósági vizsgálatát, amely szerint a magyar önkormányzatokra – a honlapjukra feltöltött információk alapján – néhány kivételtől eltekintve inkább az átláthatatlanság, az elzárkózás, az információk eltitkolása jellemző, nem pedig a nyitottság és az elszámoltathatóság. Szerinte átláthatóság nélkül “az önkormányzatok a nagy politikai blokkok politikai játszóterévé, kádertemetőivé és kampányfinanszírozó vállalkozások kifizető helyeivé válnak”, és “titkolni fogják tényleges tevékenységüket”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.