Belföld

A legjobb fesztiválkezdet

A pénteki napot nehéz lesz übereleni, de meg kell próbálni. Nagy Feróék zsúfolásig töltötték a sétálóutcát Vásárhelyen.

Pénteken délután még mérsékelt kánikulában kezdődött az idei ünnepségsorozat, amely, már sokszor elhangzott, minden eddiginél hosszabb és gazdagabb lesz. Az első képzeletbeli rekordot pénteken nemcsak a kiállító borászatok száma, de Nagy Feró és a Beatrice is bezsebelheti. Ilyen sokan még soha sem voltak a sétálóutcán.

Öt órakor szinte hagyományosan katonai térzenével indult a program ami igazán ünnepi hangulatot adott a zászlófelvonásnak, majd a megnyitónak, amire a prominensek a Kossuth térről a BFMK elé sétáltak át. Almási István polgármester kiemelte, amit az előbb írtunk, ilyen programokban gazdag fesztivált még nem rendeztek Vásárhelyen.

Az első napi programok mind a BFMK előtt zajlottak. Az Árendás Néptáncegyüttes fiataljai kifogyhatatlan energiával fél óráig egy átöltözéssel ropták a színpadon. A bódésoron ezután nagy volt a riadalom, barantások közeledtek nagy ostorcsattogtatással. Az hogy milyen harci hagyományaink vannak már még több embert érdekelt. Körbeállták a teret és a nyilazó, csapkodó, botozó barantásokat.

Az első koncertre fél nyolcig kellett várni. Mika László csapata a Black Five a legnagyobb, énekelhető, vagy táncolható slágereket vonultatta fel közel másfél órában. Ekkor ülőhely már nemigen volt, pedig jó sokan táncolni is elkezdtek.

Az esti sztár, az ország legtöbbet koncertező örökifjú zenekara, a Beatrice fellépésére soha nem látott tömeg gyűlt össze a BFMK elé. A jó koncertre kiéhezett vásárhelyi közönség nemcsak helyiekből állt, nagyon sokan környező településekről, de van aki még messzebbről jött el Feróék kedvéért.

A buli hatalmas volt. Az hogy Feró 68 éves észébe sem jut az embernek, olyan dinamikával, lábakkal és torokkal tombolta végig a majdnem két órát. Az első fél órában még tüzelte is a közönséget. Röpködtek a néhol vaskos, vagy provokáló kiszólások, gegek, de ezek is nagyon illettek a műsorba, ahol az összes Ricse sláger feltűnt.

 

A mozgalmi dalok mellett a 8 óra munka, a Boldog szép napok, a Pancsoló kislány mind igazi közönségkedvenc, így nem csoda hogy Feró folyamatosan énekeltette a közönséget. Lezúztak még pár Feró által írt Bikini-slágert, a melankolikus gitár szóló felvezetéssel kezdődő Utálom az egész XX századot. A feldolgozások között pedig kiemelkedett a mindig eljátszott Felkelő nap háza, vagy a Vissza jövőbe című filmben felcsendülő Go Johnny, amelyet teliszúrtak jammeleléssel és fergeteges szólókkal.

Feró barátjára, a Republic frontemberére, Cipőre a Repül a bálnával emlékezett, majd a vége felé felcsendült a teli torokból, mindenki által énekelt sláger: “aki hazudik az csal, aki hazudik az lop”. A Kétezredik év felé című dal bár 78-ban íródott, mégis kortalan, és most is szinte elragadta a közönséget.

A vásárhelyi közönség rettentően hálás volt és ennél jobb kezdést talán a szervezők sem tudtak elképzelni, egy rossz szava nem lehet senkinek a pénteki napra, amelyet a babos-nyak-kendős Feróék koronáztak meg. Feró egy nagyon rövid szusszanás után még egy rövid videóriportban is beszélt a Vásárhely24 olvasóinak. Köszönet és tisztelet nekik – sokáig nem feledjük ezt a bulit.

Szombaton a fesztivál tovább pörög. Helyi zenekarok, dumaszínház és mesejáték a Kossuth téren és a sétálón.

További 100 fotót a IDE kattintva Vásárhely24 facebook oldalán mutatunk a pénteki napról.

Fotók: Bornemissza Péter / Szombat Mihály

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik