Belföld

Szeméthegyek úsznak Ukrajnából hozzánk

Magyarországon kívül Romániába, Szlovákiába is jut az elképesztő mennyiségű műanyag palackból, amelyet a vízpartra dobáltak az ukránok a válság okozta káoszban.

A Tiszán és mellékfolyóin úszik Ukrajnából a szomszédos országokba több tonnányi háztartási szemét – írja Mukachevo.net hírportál. Olvasói fotók tucatjai tanúskodnak a hulladékkezelés hiányosságairól.

A fél éve tartó belháború és az országvezetés tehetetlenségéből fakadóan bénultságra ítélt gazdaság révén az államcsőd szélén egyensúlyozó Ukrajnának az idén a legkisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy a határ menti települések szervezett szemétszállításáról gondoskodjék. A falvak többségében a lakosságnak nincs más választása, mint hogy a közeli patakok és folyók árterébe hordják ki a szemetet, ahonnan az időszakos áradások több-kevesebb rendszerességgel elhordják mindazt, ami a szemet bántja.

Bár a szomszédos országok, Magyarországot is beleértve, időről-időre vaskos bírságról szóló számlákat nyújtanak be, ezek az ukrán vezetést rendszerint hidegen hagyják. A főként Pet-palackokból álló szeméthegyek ezekben a napokban úsznak át a határokon.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik