Belföld

Orbán: Lábon lőttük magunkat

A kormányfő szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankció politikája ellentétes a magyar nemzeti érdekkel, ezért változtatni kell rajta.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor azt mondta, egyetért Robert Fico szlovák miniszterelnökkel abban, hogy a Nyugat által szorgalmazott szankció politikája “többet árt nekünk, mint az oroszoknak”. “Lábon lőttük magunkat” – fogalmazott a miniszterelnök, aki keresi a partnereket ahhoz, hogy változtasson az Európai Unió ezen politikáján.

Orbán szükségesnek nevezte egy olyan konferencia összehívását, amelyen az unió és Oroszország megtárgyalja együttműködése jövőjét, távlati terveit, amelyek között fontos kérdést jelent Ukrajna is – számol be az MTI.  Magyarország védelmi szerepéről szólva, “a sikerek mellett a nehézségekről” is beszélt a kormányfő. Kijelentette: Magyarország NATO-tagságának feltétele, hogy az éves össztermék értékének 2 százalékát költse katonai kiadásokra, ehhez képest Magyarország 1 százaléknyit fordít erre. “Joggal tesznek szemrehányást nekünk a szövetségeseink, hogy mi egy olyan ország vagyunk, amely a biztonságát javarészben a NATO-tagságból meríti, miközben nem tartjuk be a közös biztonság fenntartásához szükséges költségekhez való hozzájárulásunkat”.


MTI

Meg kell védeni a saját fajtánkat

Az iraki helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta: az augusztus végi uniós miniszterelnöki csúcsértekezleten kezdeményezni fogja, hogy felhívják az uniós polgárok figyelmét arra, “véres vallásháború formájában keresztényüldözés zajlik” a térségben. Szerinte ezzel Európa nehezen tud mit kezdeni, mivel jelentős mértékben elvallástalanodott. Kifogásolta, hogy európai vezetők nem mondják ki: “nekünk a saját fajtánkat, a keresztényeket, egy vallásüldözéses korszakban meg kell védenünk”.

A jövőben felálló Európai Bizottsággal a miniszterelnök jó együttműködésre számít. Az országot ugyan sokan akarják feketebárányként beállítani, mert nyíltan bevalljuk, hogy nem kizárólag az egyéni érdekekre épülő liberális demokráciát akarunk építeni, hanem olyan demokráciát, amely a közjót tartja a legfontosabbnak – fogalmazott, megismételve: vannak, akik nem érdekeltek ennek sikerében.

Ötmillió munkahely

Magyarországon nőtt a legjobban a nemzeti össztermék az unióban, vagyis a közjóra épülő politikai rendszer, amely demokratikus, még ha nem is liberális, meghozta a kívánt eredményt, több lehetőséget hozva, mint számos országban a liberális demokrácia – mondta Orbán Viktor. A kormányfő a bruttó hazai termék 3,9 százalékos növekedéséről szólva kijelentette: amíg az emberek dolgozni akarnak, az eredmények jönni fognak. Magyarország is egy válságövezethez tartozik, az államnak kiegészítő munkalehetőséget kell biztosítania, ha kell, több százezer munkahelyet kell létrehoznia.

2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió. Ezt még javítani kell, a munkaalapú társadalomból még sokan kimaradnak, el kell érni, hogy 5 millióan dolgozhassanak az országban – fogalmazott.

Az 1,8 millió: mítosz

A legrosszabb reklámlevelek ugyanazzal a hülyeséggel kezdődnek: „Tudta, hogy egy átlagember agyi kapacitásának (vagy agyműködésének) csak 10%-át használja ki?” A pszichológusok hiába mondják évtizedek óta, hogy nem, ez baromság, az ember agya folyamatosan dolgozik gőzerővel (ezért is olyan fontos a megfelelő mennyiségű alvás, hogy kipihenhesse magát), ez a 10%-os tévhit makacsul tartja magát. (És most még a Lucy című film is ezzel jön.)

Hogy jön ez ide?

Orbán már 2010-től mondogatja ezt a bűvös 1,8 milliós számot az adózók tekintetében (pontosabban: korábban 2,6 milliót mondott, de sokan azóta eltántek…). Mármint hogy 2010-ben ennyien adóztak, ennyien tartották el az inaktívakat. Ez azonban soha nem volt igaz. A NAV (akkor még APEH) adatai szerint 4,56 millióan vallottak be adót, ebből 3,525 millióan fizettek 2010-ben. De mindegy is: ha eleget mondunk valamit, előbb-utóbb elég sokan elhiszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.