Belföld

Ebola: önkéntes karanténban egy magyar

Házi karantént szabott ki magára egy Fejér megyei nő, aki néhány napja ért haza az Ebola-járványtól sújtott Libériából.

Az asszonyt júniusban küldték egy cég afrikai kirendeltségére dolgozni, de a járvány közbeszólt: a helyzet tarthatatlanná vált, és a vállalat jobbnak látta hazahozni beosztottját – értesült a Blikk. A lap szerint a tatabányai üzemben hamar híre ment a váratlan hazautazásnak, és valóságos pánik tört ki a dolgozók között. Mindenki attól félt, hogy egyszer csak betoppan a kolléga, és megfertőzi őket a halálos kórsággal.

A munkavállalón nincs jele a betegségnek, de heti rendszerességgel orvos vizsgálja meg az elkövetkezendő 3 hét során annak érdekében, hogy kizárják az összes kockázatot. A munkavállaló továbbra is Magyarországon marad a következő 6 hétben, amikor majd újraértékelik a helyzetet.

Jelenlegi magyarországi tartózkodása alatt nem lép a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. üzemének területére, munkáját és a libériai Firestone Natural Rubber Company vállalattal kapcsolatos feladatait otthonról látja el” – közölte a Blikkel Károlyi Kata, a cég marketingvezetője. A hazatért nő önkéntes házi karanténja azért tart három hétig, mert épp ennyi az Ebola lappangási ideje.

Mit mond a WHO?

Az Egészségügyi világszervezet kifejezetten azt tanácsolja, hogy az ebolás betegeket ne ápolják otthon. (“WHO does not recommend home care and strongly advises individuals and their family members to seek professional care in a treatment centre.”)

Ugyanakkor tény, hogy a már vírushordozó, de még nem beteg érintettek NEM fertőznek, tehát ez az önkéntes otthoni karantén egyelőre csak az alaptalan félelmek eloszlatását szolgálja. (“The patients become contagious once they begin to show symptoms. They are not contagious during the incubation period.”)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik