Belföld

Nem fizetik büntetéseiket a pártok

Kétmilliárd forintot kellene befizetniük a választási mulasztások után, de ennek csak a töredéke érkezett be – tudósít a Magyar Hírlap.

A legnagyobb adósságot a Keresztény Magyarok Szövetsége nevű szervezet hozta össze, ők 689 millió forinttal lógnak. Az ismeretlen szervezetről semmit nem lehet megtudni az interneten, a Magyar Hírlap egy korábbi cikke szerint egy Vas megyei falu lovardájának címére jegyezték be.

Erős kamuszaga van a Társadalmi Béke Pártjának is, ami 171 milliós adósságot hagyott hátra. A szervezetnek már a honlapja sem működik, Facebook-oldalán egy bejegyzés sem található.

A Magyar Szociáldemokrata Párt sem törlesztette 133 milliós tartozását. A formáció nem tévesztendő össze Schmuck Andor szervezetével, a Szociáldemokraták Magyarországi Pártjával, ami ugyancsak kapott egy félmilliós büntetést, de ezt befizették.

A választási eljárási törvény értelmében azokat a szervezeteket és jelölteket bírságolták, akik nem vitték vissza határidőre az általuk felvett ajánlóíveket. A Fidesz, az LMP és az MSZP-Együtt-DK hármas is kifizette tartozásait, ahogy a parlamentbe be nem jutott Független Kisgazda Párt és a Munkáspárt is megtette ezt. Le nem adott ívenként 50 ezer forintot kell törleszteni.

A Nemzeti Választási Iroda jelezte az adósságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amely adó módjára hajtja be azokat, kérdés, hogy a valós tevékenységet nem végző formációktól mit tudnak elvenni.

Az önkormányzati választáson az eddigiekhez képest változik majd a le nem adott ajánlóívek utáni büntetés mértéke és módja. Mivel az ötvenezres bírságot eltúlzottnak ítélték, ívenként tízezer forintra csökkentik és nem kell megfizetni akkor, ha egy jelölt vagy szervezet a határidő utáni napon üres ajánlóíveket visz vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik