Belföld

A nyakunkba szakad a hidegfront

Veszélyes viharos szél, felhőszakadás és hőség is lehet egyszerre Magyarországon csütörtökön.

Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében még másodfokú figyelmeztető jelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy a Tiszántúlon a napi középhőmérséklet még 25 fok felett, néhol 27 fok körül alakul. Eközben a felhőszakadás miatt az ország egész területén elsőfokú a figyelmeztetési fokozat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat oldaláról.

Csütörtökön hajnalban a Közép-Dunántúlon és a főváros környékén kísérheti az északnyugati szelet 70 km/h feletti lökés, zivatartól függetlenül is.

Napközben a Dunántúl délkeleti felén és a Duna-Tisza közén valószínű elszórtan zivatar, de ezekhez csak kis eséllyel kapcsolódhat felhőszakadás, jégeső, vagy 70 km/h-t jóval meghaladó széllökés. Csütörtök délután a Tiszántúlon – jelenlegi számítások szerint a határ közelében – kissé megnő a heves zivatar (nagy jég, szélvihar kialakulásának) esélye. A nyugati megyékben területi átlagban 20 mm körüli csapadék hullhat le.

Az Alföldön még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd délutántól ott is beborul az ég. Délelőtt a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, délután már másutt is többfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar. A Tiszántúlon heves zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szelet többfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 16, keleten 34 fok közelében várható. Késő estére 14, 20 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken a napsütés mellett többnyire rövid felhős időszakokra számíthatunk, estétől nyugaton növekszik meg erősebben a felhőzet. Kezdetben keleten, estétől nyugaton lehet elszórtan záporeső. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.

Szombaton keleten is megnövekszik, ugyanakkor délután már nyugaton jelentősen csökken a felhőzet. Több helyen valószínű záporeső. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős lesz az ég, emellett több órára kisüt a nap, néhol lehet záporeső. A Dunántúlon helyenként megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik