Belföld

Szigetvári: mintha piócának tekintettek volna minket

Szigetvári Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a szövetség keddi döntésével kapcsolatban úgy fogalmazott: olyan partnerekkel szeretnének együttműködni, akikben fel sem merül, hogy utólag, egyoldalúan módosítsanak egy megállapodáson, az MSZP pedig ezt megtette. Közölte: bár az MSZP, a DK és az Együtt-PM kísérletet tett arra, hogy leváltsák a fővárosban a “tisztességtelen” polgármestereket, ennek feltételeit azonban péntekről keddre összeomlani látták, mivel a szocialisták nem írták alá azt.

Szerinte ugyanakkor ez néhány kerületben nem akadályozhatja a baloldal előretörését, és döntésük Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét sem veszélyezteti. Utóbbiról azt mondta: Falus Ferenc jogi értelemben egy párt jelöltje, politikai értelemben azonban az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje.

Szigetvári Viktor szerint az az MSZP belügye, hogyan teremti meg a megállapodás feltételeit. Kijelentette: korábban az ellenzék köreiben sok bosszúságot okozott, hogy a szocialisták egyes politikusai úgy politizáltak, “hogy piócának tekintették mind a Demokratikus Koalíciót, mind az Együtt-PM-et”. Hozzátette ugyanakkor: noha Tóbiás József szocialista elnök új hangot ütött meg, kimondva, hogy a “kiszorítósdi” nem vezet sehová, mégis néhány kerületben szervezete ezt érezte.

Kedden az Együtt-PM azt közölte:  önállóan indul Budapesten az önkormányzati választáson és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat.

MSZP: Mindig van, mindig lesz megegyezés

A szocialista párt fővárosi politikusai kezdtek tanácskozást szerda reggel az MSZP budapesti székházában, az MTI információi szerint az önkormányzati választási együttműködés a téma. A székházba érkező Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető az újságírók kérdéseire csak annyit mondott, hogy nyilvánvalóan lesz megegyezés. “Mindig van, mindig lesz” – fogalmazott.

Józsa István, az MSZP budapesti alelnöke az MTI-nek azt nyilatkozta: bízik benne, hogy meg tudnak egyezni az Együtt-PM-mel és a DK-val, mert csak néhány kerületi hely elosztásában vannak vitáik. Arra a felvetésre, hogy mire alapozza ezt, miután az Együtt PM kedden jelezte, egyedül indul a fővárosban, Józsa István annyit mondott, hogy a politikában nincs olyan, hogy soha. A házba érkező Gajda Péter, a budapesti MSZP elnökségi tagja, XIX. kerületi polgármester szintén úgy nyilatkozott, hogy szerinte meg tudnak egyezni.

Véget vetne a bolhacirkusznak Trippon

A szocialisták budapesti ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: mindenkinek végre kell hajtani a megállapodást, a kerületi vezetők “vegyék tudomásul, hogy ez összbudapesti érdek”, mert a választók érdeke, hogy legyőzhessék a Fideszt Budapesten. Hangsúlyozta: tudomása szerint egy III. kerületi önkormányzati helyen megy a vita, ami “pitiáner” az egészhez képest.

Trippon Norbert azt mondta: úgy tudja, hogy Zuglóban és a IX. kerületben már sikerült megállapodni, a XIII. kerületben viszont nem, hiába kérték a kerületi szervezetet, hogy legyen nagyvonalúbb. Szavai szerint ez nem így történt, ezért úgy tűnik, hogy a XIII. kerületben az Együtt-PM-sek és a DK-sok külön indulnak az egyéni körzetekben.

A politikus az összbudapesti megállapodásról beszélve úgy összegzett: ezt a helyzetet meg kell oldani, aki ebbe “nem hajlandó beleállni”, az a saját érdekeit nézi, nem a baloldal egészéét. Trippon bajnak nevezte, hogy ha létrejön is a megállapodás az kicsit későn történik, sokkal hamarabb meg kellett volna kötni. “Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek a bolharcirkusznak” – közölte zárásként.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik