Belföld

10 fokos lehűlés jön

Szerda estétől hidegfront vonul át az országon.Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztet.

Késő este északnyugaton erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Ott zápor, zivatar is várható. A déli szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik, éjszaka a Dunántúlon egyre többfelé északnyugatira fordul, helyenként viharossá fokozódik. A front mögött mintegy 10 fokkal hűvösebb levegő áramlik Magyarország fölé. A front fokozatosan húzódik kelet felé, a legmagasabb hőmérséklet csütörtökön a Dunántúlon 16 és 25, keleten még a front előtt 27 és 34 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a hidegfronttal szerdán későn este a Kisalföldön és az Alpokalján, csütörtökön délelőtt a Balaton környékén, délután az Alföldön kísérheti az északnyugati szelet 60-70 km/h körüli lökés, zivatartól függetlenül is.

Éjszaka az Alpokalján, majd csütörtökön napközben a Dunántúl délkeleti felén és a Duna-Tisza közén valószínű elszórtan zivatar. Ezekhez néhány helyen kapcsolódhat felhőszakadás, jégeső, vagy 70 km/h-t jóval meghaladó széllökés. Csütörtök délután a Tiszántúlon jelentősen nő a heves zivatar (nagy jég, szélvihar) kialakulásának esélye. Csütörtökre három megye (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém) kivételével az egész országra első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Péntektől a legmagasabb nappali hőmérséklet már csak 23 és 28 fok között alakul, a hétvégére pedig még ehhez képest is néhány fokkal hűvösebb lesz. Megszűnik a hőség.  

Önnek mi jut eszébe a 10 fokos lehűlésről?

Nem a Hallgatag Drugics és Melanie, a nyolcfokos létra?

„Ugyanis néhány hónap előtt összeveszett a Hallgatag Drugics nevű közrettegésben álló rablóval. Ezt az embert Nyolc­emeletes Drugicsnak is hívták, mivel éppen nyolc fokból állt a létra, melyet állandóan magával hordott. Senki sem tudta, hogy a Hallgatag (vagy Nyolcemeletes) Drugics miért hord állandóan létrát magával, amelynek nyolc foka kevés ahhoz, hogy betörésnél használja. Drugics a létráját Melanie-nak nevezte. Mindig vele volt, és senki sem tudta, hogy miért? Drugiccsal volt valamiféle differenciája a Sorhajóbicskásnak, és a felhozott becsületsértések között véletlenül azt is megemlítette, hogy Drugics még hülyébb, mint a létrája. Drugics ekkor egy házfalhoz támasztotta Melanie-t, és pofonütötte a barátját. Wagner úr beleesett egy másfél méteres tartályba, amelyben a legmodernebb hajópáncélok bevonására szolgáló búzakék zománcfestéket keverték aznap, Drugics rosszallóan mondta az elmerülő Wagner úrnak: – Minek köllött a létrát belekeverni?… Ezután vállára vette Melanie-t, és hallgatag lépteivel távozott. Egy arra járó matróz, talán részeg volt, vagy nem tudta, mit cselekszik: kimentette Wagner urat. Később sok kellemet­lensége volt ezért.”

(Ha pedig nem, hát nem.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik