Belföld

Vadai az új Duna-gate–ről kérdezi Pintért

A DK politikusa arra is kíváncsi, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat végez-e közös akciókat a Terrorelhárítási Központtal, amely szintén bírói végzés nélkül folytathat házkutatást.

A FinFisher nevű internetlehallgató kémprogram, amelyről már a nemzetközi lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden is említést tett, képes bármely számítógépről minden – akár titkosított – e-mailt és fájlt megszerezni, mégpedig, mivel a vírusirtó programok sem mutatják ki, a megfigyelt tudta nélkül – emlékeztetett a Demokratikus Koalíció (DK).

Mint korábban lapunk is megírta, az interneten – egy hacker tevékenysége nyomán – most bárki számára elérhető bizonyítékokból kiderül, hogy a túlnyomórészt diktatúrák és elnyomó rezsimek által használt kémprogramot a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is használja.

Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője azzal a kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, hány ember vagy szervezet ellen folyik jelenleg ilyen jellegű megfigyelés bírói végzés nélkül, van-e köztük civilszervezet, tud-e erről a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága. Az ellenzéki politikus arra is kíváncsi volt, milyen fokú gyanú kell egy ilyen megfigyeléshez, a megfigyeltek hány százalékáról derült ki, hogy valóban veszélyt jelentett Magyarország biztonságára, és a megfigyelések mekkora hányada bizonyult utólag jogtalannak. Vadai arra is kíváncsi, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat végez-e közös akciókat a Terrorelhárítási Központtal, amely szintén bírói végzés nélkül folytathat házkutatást.

A Demokratikus Koalíció emlékeztet rá, hogy a rendszerváltás legnagyobb botránya a Duna-gate néven elhíresült lehallgatási botrány volt. „Lehet, hogy az Orbán vezényelte rendszer-visszaváltásé is az lesz?” – zárul a párt közleménye.

A Duna-gate miatt 24 éve az SZDSZ és a Fidesz tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mivel titkos eszközökkel és módszerekkel nyomozást folytattak ellenzéki pártok, szervezetek ellen, noha az 1989. október 23-án elfogadott új alkotmány alapján ez már illegálisnak minősült. Akkor a botrány miatt Horváth István belügyminiszter lemondani kényszerült

A botrányt kirobbantó Végvári József őrnagyot húsz évvel később – a jogállami Magyarország megteremtéséhez való hozzájárulásáért, személyes kockázatvállalásának elismeréseként a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik