Belföld

Támad a kánikula és a vihar

A zivatarok miatt a keleti országrész több megyéjére elsőfokú, a hőség miatt több délkeleti megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Leginkább délután, este, de kisebb valószínűséggel akár a reggeli, délelőtti órákban is az Északi-középhegységben, az Alföld északkeleti, keleti tájain helyenként zivatar kialakulása várható. Egy-egy intenzívebb zivatart 70 km/h feletti szélroham, jégeső és rövid idő alatt 20 mm feletti csapadék kísérhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből.

A délkeleti megyékben a napi középhőmérséklet 25 fok körül alakul, ezért ott másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kedden napközben északon a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, északnyugaton azonban lehetnek tartósan felhős területek is. Délen ugyanakkor nagyrészt derült, száraz időre van kilátás. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon megélénkülhet, zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton 24, délkeleten 31 fok körül várható. Késő estére 18 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerdán éjjel elsősorban az északnyugati, északi megyékben fordul elő több helyen zápor, zivatar, helyenként viharos széllökésekkel, majd napközben gomolyfelhős, napos idő valószínű, inkább csak az Északi-középhegységben heves esőzés. Éjszaka az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz az északi szél, majd napközben mérséklődik, és délire, délkeletire fordul a légáramlás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 34 fok között alakul, a melegebb délkeleten lesz. Erre a napra az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat, több megyére másodfokú veszélyjelzéssel.

Csütörtökön eleinte északnyugaton, északon lesz több a felhő, ott várható eső, zápor, zivatar. Délutántól másutt is átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre több helyen fordul elő zápor, zivatar. Heves zivatarok is kialakulnak felhőszakadással, jégesővel, illetve viharos széllökésekkel. Zivatartól függetlenül is többfelé megerősödik az északnyugatira, északira forduló szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 23 fok között alakul, a Tiszántúlon valószínű a legenyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 33 fok között változik, a melegebb továbbra délkeleten lesz.

Pénteken változóan felhős lesz az ég, emellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. Több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. Az északnyugati, északi szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulnak. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik