Belföld

Özönlenek a menekültek Magyarországra

Rekordot döntöttünk az EU-ban, de az ukrán konfliktus még tovább növelheti a menekültek számát hazánkban – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Az Európai Unióban sehol nem nőtt olyan mértékben a menedékkérők száma, mint Magyarországon. Míg 2012-ig átlagosan két-háromezren kértek menekültstátuszt évente, 2013-ban húszezerre nőtt a kérelmezők száma – tudósít a lap.

A nagy többség illegális bevándorló, jó részük viszont csak tranzitországnak tekinti Magyarországot Németország és Franciaország felé. A migránsok ellenőrzésében az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is részt vesz, de egy konfliktus miatti nagy tömegű bevándorlás esetén lehetetlen lenne ellenőrizni, hogy kit „dobnak át” a határon – mondták szakértők a Magyar Nemzetnek. Az embercsempészek terroristákat is hajlandóak áthozni az európai határokon, de kémek, fegyver- és drogkereskedők is könnyedén bejuthatnak.

Évente közel ötmilliárd forintot emészt fel a menekültügy Magyarországon. A létszám komoly növekedéséhez a koszovói bevándorlók járultak hozzá legnagyobb mértékben, 2013-ban ők voltak legtöbben, az összes bevándorló harmadát tették ki, 2012-ben még csak egytizedét. Tavalyelőtt az afgánok voltak legtöbben, 41 százaléknyian, arányuk a tavalyi évre 12 százalékra csökkent. Pakisztánból, Szíriából és Algériából is sokan jönnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik