Belföld

Orbántól kérnek segítséget a miskolciak

Levélben fordult a Miskolcon Maradunk Kitelepítés Elleni Bizottság a miniszterelnökhöz - számolt be a Roma Sajtóközpont.

A miskolciak – romák és nem romák – egyre elkeseredettebben figyelik mindazt, ami a városukban velük történik. Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy szociális probléma etnikai konfliktusként jelenik meg, nehezen kezelhető helyzetet teremtve a városban – írják a levélben. Mint fogalmaznak, minden erőt össze kell szedni a társadalmi béke megőrzése érdekében, mielőtt „romák és magyarok néznének farkasszemet”.

A civilek szerint a konfliktusok szítása a Jobbikra jellemző, és katasztrofális következményei lehetnek, a hazáért felelős erőknek pedig meg kell akadályoznia ennek a politikának a további térnyerését, ezért közös cselekvésre hívnak mindenkit.

Ezért azt kérik Orbán Viktortól, jelöljön ki egy kormánybiztost, aki feltérképezi a problémákat, összegzi az eddigi integrációs kudarcokat, és javaslatot tesz az együttélés új kereteinek kialakítására – írja a Roma Sajtóközpont.

A miskolci városvezetés a Fidesz-KDNP előterjesztése alapján szavazta meg májusban, hogy „a közbiztonság javítása és a lakosok szociális helyzetének javítása érdekében” felszámolnak több „gettót és nyomortelepet”, köztük a számozott utcákat. Kétmillió forintot ajánlanak azoknak a családoknak, akik vállalják, hogy magasabb komfortfokozatú lakást vesznek – másik településen. Múlt hét kedden egy nyolc hónapos gyermekével utcára került asszony számolt be arról, hogy kifizettették vele tartozását, majd előzetes értesítés nélkül, amíg nem volt otthon, kitették az utcára.

A Roma Sajtóközpont idéz egy közelmúltbeli felmérést, amiből kiderül, hogy a számozott utcák lakóinak 90 százaléka miskolci születésű, a többiek legnagyobb része pedig évtizedek óta a városban lakik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik