Belföld

Szép komcsi szokást elevenítettek fel Matolcsyék

A Financial Times Beyondbrics blogja a Magyar Nemzeti Bank nyaralóvásárlását vesézi ki hétfői írásában.

A szerző felidézi, hogy a kommunizmus alatt szokás volt Közép-Európában vállalati nyaralókat fenntartani, 1990 után azonban eladták ezeket, mert törekedni kellett a cégek, intézmények gazdaságos működtetésére. Ez a szokás azonban most visszatérni látszik, legalábbis Magyarországon, ahol a központi bank vesz magának nyaralót. De nem ám valami hatvanas évekbeli betonszörnyet a Balaton-parton, hanem 415 millióért egy harmincszobás luxuskastélyt, amit négycsillagos szállodává alakítottak uszodával, golfpályával, szaunával és wellness létesítményekkel.

 A Borbély-kúria Tiszaroffon. Itt pihenhetnek a megfáradt MNB-dolgozók.

A Beyondbrics szerint a magyar ellenzék ki van akadva azon, hogy miközben az ország nyakig merült a gazdasági válságban, az adófizetők pénzét erre költik. A Beyondbrics utánajárt annak, hogy más szocialista országokban mi újság a vállalati nyaralókkal.

A horvát nemzeti banknak soha nem volt ilyen létesítménye, Észtországban és Litvániában viszont a központi bankok megtartották a szovjet időkből rájuk maradt nyaralókat. Most képzéseket tartanak ott, a szobákat pedig pénzért lehet igénybe venni. A szlovák nemzeti bank két impozánsabb nyaralót tart fenn, a szlovén banknak pedig tizenegy nyaralója van – ez elsőre durván hangozhat, de az üdülőhelyek egyenként csak negyven négyzetméteresek és díj ellenében vehetők igénybe. Az MNB dolgozóinak szemszögéből nézve megint Magyarország a legvidámabb barakk – értékel a blog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik