Belföld

Ebola: a Liszt Ferenc repülőtér felkészült

A budapesti légikikötőt ellátták olyan felszereléssel, amely adott esetben egy fertőzött beteg ellátásánál nélkülözhetetlen – tudta meg a Blikk.

A légikikötőnek van járványügyi készenléti terve, a reptérnek számtalan eszköz, egy orvosi szoba, valamint hozzáértő személyzet is rendelkezésére áll – mondta a lapnak a Budapest Airport Rt. vállalati kapcsolatok igazgatója. Hardy Mihály közölte: Magyarországra nézve egyelőre nincs valós veszély. Az érintett országok közül kevesen utaznak erre, nekünk sincsenek arra tartó járataink.

Magyarország járványügyi szempontból az egyik legfelkészültebb Európában. Van egy labor, amely 24 óra alatt kimutatja a fertőzöttséget. A Szent László kórházban van egy kifejezetten ilyen helyzetekre kialakított, elkülönített hely is, a reptéri személyzet megfelelő felvilágosítást kapott arról, mi a teendő a találkozásnál egy esetleges fertőzött beteggel – mondta a Blikknek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője. Dr. Pusztai Zsófia szerint az Ebola akkor fertőz, amikor már tüneteket is mutat, de olyankor a beteg valószínűleg már nem tud repülőre ülni. Valaki úgy nem fertőződhet meg, hogy a repülőn egy Ebolával fertőzött ember mellett ül. A vírus csak akkor fertőz, ha egy beteg valamilyen testváladékával is érintkezünk – magyarázta a WHO szakembere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik