Belföld

Áll a bál az MSZP miatt

A szocialisták pénteken valójában egy másik megállapodásra mondtak igent, mint amiben partnereikkel, a DK-val és az Együtt-PM-mel megegyeztek – írja az Index. A Demokratikus Koalícióban már kiakadtak, de az ellenzéki megállapodás MSZP-s verziójának az Együtt-PM az igazi vesztese.

Pénteken az MSZP egy olyan konstrukciót fogadott el, amely legalább négy kerületben nem vette figyelembe a másik két párt, főként az Együtt-PM kéréseit – teszi hozzá a portál. A budapesti szocialistáknak több kerületben sikerült lecsípniük maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól.

MSZP-s források azzal magyarázzák a kis „eltérést″ az Indexnek, hogy állításuk szerint nem volt semmiféle írásos egyezség a tárgyalások végén. Sőt, ők úgy álltak fel az asztaltól, hogy az Együttnek és a DK-nak is megmondták, az egy dolog, hogy a pártok vezetői mire jutottak, de utána az MSZP-ben kerületi szinten lesz még munka az egyezség az elfogadtatásával.

Együtt-PM: az MSZP veszélyezteti az együttműködést

Az Együtt-PM szombaton arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását.

A párt MTI-hez eljuttatott közleményében sajtóhírekre hivatkozva azt írta: megdöbbentőnek tartják, hogy a szocialista párt budapesti szervezete pénteken egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló, hétfőn megkötött megállapodást, a Demokratikus Koalícióra (DK) és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányos megállapodás-változatot hagyott jóvá.

Az Együtt-PM azt üdvözölte, hogy az MSZP elfogadta Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet, ugyanakkor szerintük a megállapodás-csomag bárminemű egyoldalú megváltoztatása aláássa az ellenzéki pártok közötti bizalmat.

“Meggyőződésünk szerint a közösen kialakított megállapodástól csak közösen lehet eltérni” – jelentették ki a közleményben, amelyben az is szerepel: az MSZP komolyan vehetőségét veszélyezteti, hogy egyes budapesti kerületi szervezeteinek egyéni érdekei miatt nem tudja érvényesíteni a megállapodást.

Az ellenzéki párt mindezt amiatt is sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt hetekben többször is az MSZP kérésére hosszabbították meg a tárgyalási folyamatot, “csúszott a kampánykezdés”.

Az Együtt-PM álláspontja szerint a tavasszal kudarcot vallott teljes összefogás helyett a győzelmeket maximalizáló, alkalmas embereket megfelelő helyen indító, az ellenzéki polgármesterek számát 2014 őszén megsokszorozó budapesti megállapodás született, amely minden részletre kiterjedt. “Az MSZP mostani érthetetlen viselkedése egész tárgyalási folyamat és az októberi választás sikerét veszélyezteti” – tették hozzá.

A pártszövetség arra vár választ az MSZP-től, hogy pontosan azt a megállapodást fogadták-e el, amit a három párt tárgyalódelegációja elfogadott. Felszólították a szocialistákat, hogy “a bizalmi viszony helyreállítása érdekében egyoldalúan semmilyen kerületi szocialista érdek miatt ne módosítsák a megállapodást”, mert az a teljes megállapodás felrúgását jelentené.

Megjegyezték: szándékuk az, hogy hétfőn azt a megállapodást írják alá a három politikai erő képviselői, ami kialakult. “Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM Szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon, Budapesten” – fogalmazott a párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik